Hlavní obsah

R.E.M. se ohlédnou

– PRAHA
Novinky, Alex Švamberk

Pauzu mezi dvěma řadovými alby slavná skupina R.E.M. vyplní vydáním retrospektivního výběru The Best Of R.E.M. - In Time 1988-2003, který se na trhu objeví 27. října. Vyjde ve třech podobách. Kromě obligátního CD se objeví i dvojité CD, kde jsou největší hity doplněné raritními nahrávkami včetně koncertních záznamů, a DVD.

Foto: archiv NDM Ostrava

Igor Orozovič a Andrea Mohylová hrají ústřední dvojici.

Článek

Stejně nazvané DVD přináší nejen dvacet dva klipů, včetně novinkového k písni Bad Day nebo filmového k písni Muž na měsíci, ale také tři koncertní záznamy pořízené na koncertu na londýnském Trafalgarském náměstí a dva dokumenty o skupině.

Nad albem

Výběr postihuje doby, kdy se atlantská kapela už plně prosadila a neznalo ji jen vyhraněné publikum. Vždyť v roce 1991 vyšlo album Out Of Time s hitem Losing My Religion, které slavilo masový úspěch. Paradoxně však se z této mimořádně úspěšné desky na kompilaci objevuje jen tato jediná píseň, R.E.M. se neradi podřizují komerčním tlakům. Stejně macešsky se skupina zachovala i k rockovější desce Monster. Dala přednost albu Automatic For The People, které je o něco temnější než předchozí Out Of Time a ne tak tvrdé jako následující Monster. Z něj vybrala hned tři písně.

Atraktivnost výběru zvyšují i dvě písničky, které se na řadových deskách neobjevují. Jde o The Great Beyond z filmu Muž na měsíci a All The Right Friends z filmu Vanilla Sky.

Podstatnější ale je, že In Time nepředstavuje jen ohlédnutí za posledními patnácti lety kariéryn od desky Green. Jak už je u výběrů dnes běžné, přináší i dvě zbrusu nové písně. Zejména Bad Day ukazuje, že skupina se rozhodně nemíní zříci svých kořenů, jak se zdálo na posledních dvou deskách Reveal a Up, kde soubor po odchodu Berryho experimentoval s elektronikou a samply. Rychlá a nahořklá písnička s výrazným refrénem stojí na zvuku kytar a klidně by mohla pocházet z desky Automatic For The People.

Že se však žádný návrat k původnímu pojetí nechystá, protože skupina nemíní přestat v hledání, ukazuje druhá novinka Animal. Její sound se nese v experimentálnějším až psychedelickém duchu, který evokuje beatlesovské Tomorrow Never Knows.

Warner Music, 76:16

Reklama

Výběr článků

Načítám