Hlavní obsah

Quentin Tarantino přivezl do Cannes Auto Zabiják

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Laureát Zlaté palmy a předloňský předseda poroty Quentin Tarantino byl letos na Azurovém pobřeží očekáván s netrpělivostí větší než kdykoli dřív. Přivezl totiž do soutěže polovinu projektu, který vytvořil společně s Robertem Rodriguezem pod názvem Grindhouse, a který má být podle jeho slov "poctou béčkovým filmům, na nichž jsme vyrůstali".

Článek

Grindhouse byl pro Evropu (po dokončení a americké premiéře) rozdělen na dvě části, z nichž Tarantinova nazvaná Auto Zabiják soutěží v Cannes, Rodriguezova Planeta Teror zavítá do Evropy s asi měsíčním odstupem.

Očekávání Auta Zabiják bylo napjaté. Nevalný ohlas, jaký má film ve Spojených státech, signalizoval, že Tarantino už možná tak trochu ztrácí dech. Bohužel se ukázalo, že ztrácí nejen dech, ale čím dál víc také smysl toho, co točí. Ze zamýšlené pocty zbyla jen smutná ukázka toho, co se stane, když někdo ztratí soudnost nad vlastní tvorbou.

Auto zabiják se točí kolem šíleného kaskadéra, kterého hraje Kurt Russell a na kterého se hodí pořekadlo, že čím kdo zachází, tím také schází: dvěma zběsilými autohoničkami (jedna je zhruba v polovině filmu, druhá film uzavírá), na jejichž konci je dvakrát smrt v tarantinovském pojetí, tedy s částmi těla poletujícími vzduchem a stříkající krví.

Dvouhodinová nuda

Tyhle honičky zaberou dohromady asi dvacet minut, zbylých devadesát dvě partičky holek plkají blbinky, co tak holky plkávají. Bez důvodu, bez souvislosti. Tarantino samozřejmě každý záběr na ně komponuje jako samostaný hezký reklamní obrázek, v tom duchu děvčata i režíruje, ale jinak naložil s náplní i formou úplně jak ho napadalo včetně toho, že místy film poškrábal, místy zkazil střih - opět bez jakéhokoli smyslu. Jako dvacetiminutovka by to byla sice zcela nesmyslná, ale přece jen zábava, jako dvouhodinový film je to i nuda.

Tarantino sám ovšem přijel ve skvělé náladě, smál se svými širokými ústy na celé kolo a hrdě přiznával: "Chtěl jsem prostě od začátku natočit "slasher film" (cosi jako béčkový horor - pozn. red). Co mi ale na tomto žánru vadí, je to, že má přísná pravidla, vždycky je to úplně stejné. Proto jsem se snažil udělat něco naprosto jiného, ale na tom půdorysu," řekl tvůrce Gaunerů, Pulp Fiction a Kill Billa, který získal v minulosti takové renomé, že ať dnes vyrobí doslova cokoliv, vezmou mu to do hlavní soutěže nejprestižnějšího festivalu světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám