Hlavní obsah

Putinův obraz jde do dražby

Bývalý ruský prezident a nynější premiér Vladimir Putin už před kamerami obnažil svalnatý trup při rybaření, řítil se na lyžích i v kokpitu stíhačky, sestoupil do hlubin v jaderné ponorce, mlátil soupeři v judu o žíněnku a střílel z pistole. V bývalém agentovi tajné služby však dřímá i umělec. Putin jako malíř přispěl svým dílem do dobročinné aukce, která se bude konat v sobotu v Petrohradu.

Foto: Alexander Demiančuk, Reuters

Hostesky předvádějí Putinův malířský debut.

Článek

V aukci, jejíž výtěžek má pomoci místní dětské nemocnici, se objeví i díla dalších známých osobností, jako je rockový zpěvák Sergej Šnurov. Obraz s názvem Vánice namalovala i petrohradská gubernátorka Valentina Matvijenková.

Putinův malířský debut nese skromný název Kresba na okně, ale už se považuje za hlavní magnet sobotní dražby. Okno zkrášlené kresbou mrazu namaloval premiér ve svém rodišti během vánočního jarmarku.

"Zaslali jsme Putinovi pozvánku. Oznámili nám, že během návštěvy Petrohradu možná obraz namaluje. A tak se i stalo," řekl listu Komsomolskaja Pravda organizátor jarmarku Igor Gavrjuškin. "Nedopadlo to špatně," ocenil, jak premiér štětcem zvládl zadání poradit si s motivem z díla spisovatele Nikolaje Gogola, jehož 200. výročí narození se letos slaví.

Každý z účastníků měl totiž namalovat obraz podle jednoho písmena z "gogolovské" abecedy. Na Putina vyšlo písmeno "u", a tak namaloval obraz Uzor (kresba či vzor), prý podle Gogolovy povídky, která začíná tím, že ďábel ukradne Měsíc.

Maloval Hitler i Churchill 

List The Moscow Times připomněl, že se štětcem v ruce relaxovali i jiní státníci, jako malíři prosluli Adolf Hitler i Winston Churchill. Putin byl dosud spíše znám zálibou ve fyzicky náročných sportech.

Porozumění pro výtvarníky dal Putin najevo před dvěma lety, kdy ještě jako prezident zaslal osobní dar českému malíři Borisi Kjullenenovi. Malovanou krabičku v originálním ruském stylu mu státník poslal na znamení vděčnosti za to, že "ctí humanistické ideály ruské kultury". Odvděčil se mu také za dárek, který si odvezl z předchozí návštěvy Prahy.

Výtvarník ruského původu, který v Česku žije přes čtvrt století, tehdy poslal prezidentovi dřevěnou ikonu podle předlohy slavného Andreje Rubljova, jako vděk za vzpomínku na zesnulého bratra Vladimira, bývalého mistra Evropy v judu, kterému Putin věnoval v jedné knize celou stránku.

Petrohradská aukce se koná třetím rokem, předloni shromáždila pět miliónů rublů, loni již čtyřnásobek. Hlavním lákadlem tehdy byly obrazy petrohradské gubernátorky, které se vydražily předloni za 2,2 miliónu rublů a loni už za 11 miliónů rublů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám