Hlavní obsah

Purple Haze je festival plný objevů

Také už vás nudí pořád stejný program řady letních festivalů? Jako přes kopírák několik stále stejných jmen, jen v různém čase a na různých místech? Pak byste byli ideálními návštěvníky festivalu Purple Haze, jehož druhý ročník proběhl sobotu v příjemném prostředí parku Anthropos v Brně Pisárkách.

Foto: Eva Kučerová

Vystoupení skupiny Šamanovo zboží patřilo k vrcholům festivalu.

Článek

Základní filosofií zůstává, že se jedná o festival studentský. Počínaje volným vstupným přes publikum až po kapely, které se rekrutují převážně ze studentského prostředí. Přesto jde o formace osobité, zajímavé a muzikantsky až neuvěřitelně vyzrálé.

Přehlídku letos otevřel svým prostým intimním folkem písničkář, který si říká Dvouhlavej kluk. Po něm následovala skupina Toad Planet, personálně spjatá s brněnskou JAMU. Nabídla porci psychedelie s vydatnou dávkou improvizace, a především velmi zajímavou hrou v jazyce svých textů.

Rozhodně ne pouze estetickým doplňkem byla pak dívčí kapela Break Falls. Její dobře zaranžovaný netuctový současný pop zdobily bohaté a kvalitně sezpívané vokály. Brněnské Panoptikum nabídlo teatrální a mírně dekadentní podívanou, míněno i z hlediska hudebního. Muzikantsky zručná, nápaditá formace dokázala, že underground se dá hrát i na vysoké úrovni.

Jisté uklidnění přinesl kytarový britpop kapely Prince Harlow. V jejím podání zazněla i svébytná coververze písně Beatles Come Together. K vrcholům Purple Haze patřilo vystoupení alternativních progrockerů z Ostravy Šamanovo zboží. Opět je třeba zmínit mimořádnou hráčskou erudici, svébytnou poetiku textů a pestrost komplikované muziky. Zaslechnete v ní jak názvuky hudby King Crimson, tak pompézní artrocková finále.

Velmi kontaktní bylo pak vystoupení brněnské pop-punkové skupiny Koule. Její muzika je vtipná, těžko zařaditelná, energická, s patřičnou dávkou nadhledu. O závěr celodenního koncertního večírku se postarala dvojice DJ Lowmoe a Bert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám