Hlavní obsah

Punkový Afričan Rachid Taha v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Do Prahy se vrací přední osobnost world music, Francouz afrického původu Rachid Taha. Vystoupí 10. února v Lucerna Music Baru a přiveze i novou desku Bonjour.

Článek

Afrika, syrové rockové riffy a elektronika - divoké a často i psychedelicky a hypnoticky laděné nahrávky Rachida Tahy nejsou v Česku úplně neznámé. Mezi návštěvníky klubů už má tento Afro-Francouz řadu fandů. Do Prahy se 10. února vrací po třech letech.

"Kromě své kapely a strhující show, která propojuje rockovou a orientální hudbu, přiveze i nové album Bonjour. Nenechte si to ujít, " láká Lukáš Kolíbal z agentury JahMusic.

Hrál s Plantem 

Rachid Taha se narodil v Alžíru, ale už jako dítě se dostal do Francie, kde odmítl přežívat v rámci severoafrické komunity a odešel od rodičů do Lyonu. Fascinován západní hudbou (Led Zeppelin, The Clash, Neil Young a další) založil první skupinu Carte de Séjour (zelená karta) a stal se profesionálním hudebníkem.

Dnes patří k nejznámějším osobnostem world music. Jeho deska Tékitoi byla oceňována muzikanty různých žánrů a vystupoval společně s takovými superhvězdami, jako je Robert Plant nebo Patti Smith. Známá je jeho arabská coververze Rock the Casbah od The Clash a za největší hit lze označit píseň Barra Barra, kterou znají milióny diváků z úspěšného amerického filmu Černý jeřáb sestřelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám