Hlavní obsah

Punkoví Defiance přijeli ve třech, kytarista skončil v nemocnici

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká punková skupina Defiance zahájila v úterý miniturné po České republice, v jehož rámci vystoupí ještě ve čtvrtek v brněnském klubu Faval. Přijela však ve třech bez jednoho ze svých kytaristů, který zůstal v nemocnici. V Evropě soubor propaguje svoje album Rise And Fall. Na otázky Novinek odpovídal zakladatel skupiny, kytarista a zpěvák Mike.

Článek

Proč jste přijeli jen ve třech bez druhého kytaristy?

Zapletl se do rvačky, v níž nešlo o nic důležitého, jen je mladý, je mu dvacet a moc pil.

Proč jste na obal alba Rise Or Fall dali obrázek amerického tanku v Iráku?

To souvisí s jednou písní na desce. Je o tom, jestli máme válce vzdorovat, postavit se jí, nebo podlehnout a přijmout ji.

Jste tedy politická kapela?

Řekl bych, že ano. Snažíme se nebýt příliš kazatelští nebo dogmatičtí, ale v každém případě v písních uplatňujeme svoje politické názory, aktuálně především proti válce.

Jaké to je být politickou kapelou v USA za vlády George Bushe?

Obecně nevím, je hodně lidí, kterým odpovídá to, v co věříme, alespoň to říkali. Sice jsou to outsideři, kteří nemají moc, ale to mi nevadí. Odpor proti válce je už značný.

Proč jste se rozhodl hrát punk?

Byli jsme mladí kluci a byl to nejsnažší způsob, jak uplatnit svůj hlas. Za hlavní jsem považoval šanci se vyjádřit. Osobně jsem neměl zájem stát se hudebníkem, to přišlo až druhotně, když se ukázalo, že hudba mi dává možnost vyjádřit své myšlenky, říci, co chci. A to pořád zůstává v ohnisku mého zájmu.

Spolupracujete s nějakým politickým hnutím nebo věříte v ryzí anarchii?

Jsem navázán na určité nadace, které podporují místní politiky, ale jsem hodně zaneprázdněný, když současně pracuji a ještě mám kapelu.

Jak se vede punku v Portlandu, který leží stranou od center dění, jakými byly San Francisco nebo New York či Washington?

Je tam velmi dobrá scéna. Od konce osmdesátých let až do současnosti se na ní objevuje neutuchající proud nových kapel, politickcýh kapel, a pořád vznikají další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám