Hlavní obsah

Pubertou k maturitě - a co dál?

Právo, Věra Míšková

Jen o pár let výš - od šestnáctiletých kluků v plném rozpuku puberty k maturantům - posunuli svůj zájem producenti úspěšných Snowboarďáků. Vybrali si scénář debutujícího režiséra Karla Comy, a ten v koprodukci společností Whisconti, Česká produkce a Česká televize natočil komedii Experti.

Článek

"Nešlo nám o to, dělat dvojku ke Snowboarďákům, ale posunout se dál, zhruba až k horizontu dvaceti let, kdy hrdinové už nemají problémy například s prvním sexem, ale často před radostmi života naopak z nejrůznějších důvodů spíš unikají," řekl k tomu Právu producent Pavel Melounek.

"Nechtěli jsme ani jít znovu cestou ztřeštěné komedie, plné slovních gagů, ale spíš se trošku také soustředit na - byť humorně podaný - příběh mladého člověka, který si ve snaze náhle změnit život k lepšímu ještě víc ublíží," dodal.

Hrdinou Expertů je maturant Oskar, který tráví většinu času u počítače, nebo s kamarády, hlavně se spolužákem Filipem. Oba se živě zajímají o dívky, ale zjišťují, že kráskám v tomto věku odrané džíny, expertní, leč nevýdělečná činnost kolem počítačů, ani pár piv po škole moc neimponuje. Když Oskara víc než přezíravě odmítne ta, kterou by nejvíc chtěl, rozhodne se radikálně změnit život.

Proměna v byznysmena

Za poslední peníze se "dá do pucu", vlasy upraví, tělo začne posilovat, i džíny vymění za oblek byznysmena a zároveň s dohodou o externí spolupráci pro počítačovou firmu vplouvá do bran vysoké školy i nového života. Ten ho ale zaskočí, když zjistí, že paní a dámy, jimž opravuje počítače, jsou připraveny ocenit expertní služby docela jiného druhu.

"Byla to pro mě zajímavá zkušenost, hrál jsem úplně jinou postavu než jaké mě potkávaly dosud," řekl novinářům po projekci představitel Oskara Kryštof Hádek, kterého proslavila role mladého pilota v Tmavomodrém světě. K vlastnímu vztahu k počítačům pak dodal: "Tu expertní znalost jsem před kamerou předstíral, ve skutečnosti používám jen internet, stahuji si hudbu a jen občas si zahraji nějakou hru."

Do rolí Oskarových kamarádů obsadil Karel Coma dva účastníky soutěže Česko hledá SuperStar Michala Foreta a Tomáše Löbla. "Já jsem přitom vůbec nevěděl, že Tomáš byl v SuperStar, přišel na konkurz a zdál se mi ze všech uchazečů nejlepší. U Michala to bylo trošku jiné, toho jsme vybrali na základě jeho účasti v soutěži a hledali jsme pro něj ve scénáři charakter, který by mu seděl," řekl Coma.

Producent Jan Nejedlý dodal: "Lidé, kteří prošli soutěží, jsou otrkaní, nestydí se, a to je při natáčení výhoda." Poprvé se před filmovou kamerou objevila také herečka Daniela Šinkorová, populární jako doktorka Gita Petrová v seriálu Ordinace v Růžové zahradě. "Bylo to něco úplně jiného než v seriálu. Člověk nehraje s partnerem, ale především s filmovou kamerou a já mám radši partnerský dialog. Ale přesto to byla nesmírně zajímavá zkušenost a jsem moc ráda, že jsem hrála s Kryštofem Hádkem, který je skvělý herecký partner," řekla Šinkorová.

V dalších rolích filmu Experti uvidíme půvabné tváře Michaely Maurerové, Evy Ujfaluši, Petry Pudové a do nepatrné scénky v závěru filmu přijal pozvání a zajiskřil Jiří Bartoška. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám