Hlavní obsah

Psychologické drama Mlčení Lorny vás donutí přemýšlet

Právo, Zbyněk Vlasák

Evropské kinematografii loni, alespoň z mého pohledu, kralovaly tři filmy s aktuálními společenskými tématy: italská Gomora s umaštěnou mafií, francouzský snímek ze školy na výbušném okraji Paříže Mezi zdmi a belgické Mlčení Lorny.

Článek

Bratři Jean-Pierre a Luc Dardennové jsou známi svou náklonností k sociálním tématům, svými mikroskopickými výlety do světa ilegálních přistěhovalců, zlodějů či drogově závislých. A v Mlčení Lorny nijak ze svého směru nevybočili.

Film vypráví příběh albánské imigrantky, která pracuje v čistírně a získává belgické občanství po falešném sňatku s narkomanem z Lutychu. Teď se svého manžela chce co nejrychleji zbavit, vzít si, opět jen naoko, jednoho Rusa, vydělat tím dost eur a otevřít si se svou skutečnou láskou Sokolem bistro.

Život imigrantů

Na sociální rovině se svým civilním a maximálně autentickým filmem Dardennové dotýkají jedné z klíčových otázek současné evropské přítomnosti. Nakolik mají imigranti šanci zapojit se do běžného života? Nevede i ta jediná cesta k poctivé budoucnosti přes zločin?

Ještě o něco zajímavější je pak intimnější hladina snímku. Lorna je cílevědomá, má jasno, ví, kam směřuje a co chce. Ale kolik toho pro svůj cíl bude schopna udělat? Kdy i ona objeví překážku, kterou nelze jen tak lehce překročit?

Mlčení Lorny je především film o svědomí, o tom, že se čas od času z vašeho nitra ozve velmi silným hlasem.

Dramatický závěr

Prolínání sociální i psychologické roviny Dardennové proměnili v úžasný scénář, za který dostali naprosto zaslouženě cenu na festivalu v Cannes. Hrají si v něm s diváky i divačkami, s jejich očekáváním, s jejich myšlenkovými schématy, vždy dokážou včas překvapit a překvapením rozrušit. A když jsem viděl Mlčení Lorny napodruhé, ujistil jsem se, že ve filmu není jediná scéna navíc, každá má svůj účel, svoje vyznění, svůj důvod existence.

Největší skvost si pak scénář nechal až na konec. Můžu o něm prozradit jen to, že dorazí přesně v ten pravý okamžik, že je klamný, bezvýchodný a má drtivý dopad na psychiku v kinosále. Nutí přemýšlet, nedovolí vám jen mávnout rukou. A o to Dardennům šlo.

Mlčení Lorny Belgie/Velká Británie/Francie/Itálie 2008, 105 min

Režie a scénář: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, hrají: Arta Dobroshiová, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám