Hlavní obsah

Proti gustu žádný Kameňák

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinést lidem stejnou zábavu jako když sedí v hospodě a vyprávějí si vtipy je podle slov režiséra Zdeňka Trošky jedinou ambicí Kameňáku 2. Ten vstupuje na filmová plátna "do roka a do dne" od chvíle, kdy první diváci odstartovali úspěch Kameňáku: do kin jich přišlo přes 400 tisíc, na Nový rok si ho v televizi zapnuly skoro čtyři milióny.

Foto: Luděk Sefzig

Složení naváženého odpadu v pdoobě suti, keramiky, železa a dalších materiálů neodpovídalo smlouvě a záměru na rekultivaci území.

Článek

Není pochyb o tom, že scenárista a režisér Kameňáku zmíněnou ambici naplnil. Stejně jako v hospodách i ve filmu zní anekdoty v naprosté většině fousaté tak, že překvapeně by se mohlo zasmát leda batole. Ale protože batolatům ty vtipy rozhodně určeny nejsou, zbývá zase jen ta hospoda, kde se člověk od třetího (pátého či sedmého) piva zasměje prostě všemu.

Stejné schéma

Půdorys Kameňáku je týž jako v jedničce: pět všedních dní v obci Kameňákov, kde se podle četnosti výskytu toho kterého druhu anekdot, jež diváci Troškovi po jedničce posílali, přeskakuje z domova do školy, mezi policajty, do nemocnice, k židovi, farářovi, ke tchýni a do blázince. Však to znáte: Dědeček na nemocničním lůžku: "Stolici mám pravidelnou, pane doktore. Každé ráno v šest hodin." Na to sestra: "Ale probouzí se až v půl sedmé."

A tak to jde pořád, postavy říkají příslušné vtipy, (s pečlivostí hodnou lepší věci byly vybrány hlavně ty, v nichž zazní sprostá slova) a kamera je přitom snímá.

Na rozdíl od jedničky je tu ovšem také zápletka, a ta konečně zbořila veškeré hranice dobrého vkusu: erektivní modrý pramen, který se v Kameňákově objevil už minule, tentokrát prýští ve sklepě staré báby a ta, nadopována zázračnou tekutinou, znásilňuje místní mladé muže. Proti gustu žádný dišputát, ale pohled na téměř osmdesátiletou stařenu, jak se v kombiné natřásá a mnutím vlastních prsou svádí mladého muže, bych si ráda odpustila - v kterékoliv putyce.

Podobné obsazení

Herecký ansámbl je u ve většiny postav stejný (naposled se na plátně objevila Helena Růžičková)  a stejně také hraje respektive vykládá vtipy, z nichž jsou dokonce "nacvičené" už z minula. Někdo to umí líp, jiný hůř, někdo jakoby tím vraždil. Někteří diváci se smějí, jiní stydí, leckdo se může i hodně nudit, protože ani legraci kolem ranního selhávání muže na loži manželském by filmař neměl opakovat pětkrát (nepočítaje v to první Kameňák).

Kubišová: Jezte psy a kočky

Jsou tu však i nové postavy a s nimi noví interpreti. Jen Helena Vondráčková a Martin Maxa sami vědí, proč přijali role navzájem se milující doktorky psychiatrie a tělocvikáře. Maxa možná nemohl odolat nabídce předvést na plátně své mužné tělo bez obalu, Vondráčková zase vrátit se po letech na plátno - za každou cenu. A účast Marty Kubišové v sebeparodickém reklamním skeči "jezte psy a kočky, budete zdraví" je ponejvíc smutným dokladem toho, kam až lze zajít - ovšem ve jménu čeho neradno zkoumat.

Na Kameňák 2 možná zase přijde půl miliónu lidí a leckterého zasmušilého intelektuála to třeba dovede k vážným úvahám o stavu, nárocích a vkusu české společnosti. Ne! Ještě pořád zbyde dost miliónů těch, kteří půjdou na vtipy s kamarády do hospody a do kina radši na opravdickou filmovou komedii (bude-li jaká!) A ty příští čtyři milióny na Nový rok? Inu, posilvestrovská kocovina je mocná čarodějka.

Kameňák 2

Kameňák 2ČR 2004

Kameňák 2ČR 2004Režie: Zdeněk Troška, Scénář: Zdeněk Troška, Evžen Gogela, Marek Kališ, Kamera: David Ployhar, Hrají: Jana Paulová, Václav Vydra, Marek Vašut, Helena Růžičková, Helena Vondráčková, Lubomír Lipský, Jan Skopeček, Josef Laufer, Marta Kubišová a další.

Anketa

Půjdete do kina na pokračování Kameňáku?
Ano, ještě o víkendu
12,3 %
Během čtrnácti dnů
6,3 %
Později
6,8 %
Počkám, až ho dají v televizi
21,5 %
Nechci ho vidět
53,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 946 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Baldachýn a Kameňák

Vždycky jsem si myslel, že jsem imunní vůči svodům slávy a vnějškové popularity. Nicméně "celebrity status", který mi udělil Zdeněk Troška tím, že o mě natočil...

Výběr článků

Načítám