Hlavní obsah

Prosincové vzpomínání na Karla Svobodu

Právo, VLA

V těchto dnech si připomínáme nedožité 80. narozeniny skladatele Karla Svobody. Kromě mnoha populárních písní skládal i filmovou hudbu. Jeho nejznámější dílo v této oblasti patří k pohádce Tři oříšky pro Popelku. Nedávno ji znovu nahrál Český národní symfonický orchestr a v úterý večer připravil jako abonentní koncert ve Smetanově síni pražského Obecního domu promítání s doprovodem orchestru.

Foto: Jan Malý

Dirigent Chalupecký děkuje za ovace po skončení koncertu.

Článek

Film Václava Vorlíčka také slaví 45 let od vzniku a tvoří každoročně součást vánočního programu jak u nás, tak i v Německu. V úterý se tam kromě pražského koncertu konala také dvě promítání s hudbou. A to ve Frankfurtu nad Mohanem ve slavné Alteoper či v Chotěbuzi s osobní účastí prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Na začátku pražského večera bylo pokřtěno výše uvedené album, poté se již diváci mohli při sledování filmu cele oddat vzpomínkám a vnímat stále působivou Svobodovu hudbu vystihující skvěle známý příběh Popelky s výkony všech herců, z nichž již mnozí nejsou mezi námi.

ČNSO řídil, stejně jako na desce, Jan Chalupecký. Výkon orchestru hrajícího soustředěně a v dokonalém souznění s obrazem působil suverénně. Méně už uspokojila technická kvalita filmové kopie. Její zvuková stránka byla nevyrovnaná a české texty herců nebyly příliš srozumitelné.

Tristní také bylo, že diváci při neúčasti Karla Gotta slyšeli hlavní hit Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? jen v orchestrální verzi. Možná by příště stálo za to, nechat zahrát originální verzi ze záznamu a také upravit úvodní titulky, když dnes už víme, že scenáristou byl tehdy zakázaný, a tedy neuvedený František Pavlíček.

Vzpomínkové akce na Karla Svobodu vyvrcholí příští týden 19. prosince velkým koncertem v Hudebním divadle Karlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám