Hlavní obsah

Prokleté paměti Woodyho Allena nakonec zřejmě vydají Francouzi

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Paměti režiséra Woodyho Allena s názvem Apropos of Nothing (Co se týče ničeho) by mohly vyjít ve Francii, informoval britský deník The Guardian. Kniha měla původně vyjít ve Spojených státech, ale řada nakladatelství ji odmítla, naposledy nakladatelská skupina Hachette. Důvodem je Allenovo obvinění ze sexuálního zneužití adoptivní dcery Dylan.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen

Článek

Francouzské nakladatelství Éditions Stock nicméně uvedlo, že Allen „není Roman Polanski” a že „situace v Americe je jiná než u nás”.

Francouzské nakladatelství doufá, že se mu Allenovy paměti podaří vydat 29. dubna. „Woody Allen je skvělý umělec, filmový tvůrce, spisovatel a jeho newyorský židovský humor dýchá z každé věty jeho autobiografie,” uvedl Manuel Carcassonne z nakladatelství Édition Stock. Carcassonne rovněž ocenil, jak Allen dokáže změnit tragédii v komedii i to, že se umí posmívat sám sobě.

Jak šéf nakladatelství upřesnil v rozhovoru s francouzským časopisem Le Point, není si jistý, zda se mu knihu podaří vydat. Po oznámení Američanů byla totiž veškerá práva na dílo navrácena Woodymu Allenovi. Bude ale podle svých slov dělat vše pro to, aby paměti mohly vyjít. „Musíme získat práva, která byla navrácena autorovi. Řekněme si to na rovinu, nyní je to na autorovi, jak se rozhodne,” dodal Carcassonne.

RECENZE: Woody Allen vylezl z trezoru. Vtip a lehkost tam neztratil

Kultura

Proti Allenovi dokonce minulý týden demonstrovali američtí zaměstnanci nakladatelství Hachette Book Group.

Adoptivní dcera Dylan demonstrantům na twitterovém účtu poděkovala. „Jsem neuvěřitelně ohromená a vděčná za solidaritu, kterou dnes ukázali zaměstnanci  @HachetteUS a @littlebrown. Z hloubi svého srdce děkuju,” uvedla.

Woody Allen se stal kvůli obviněním toxickou osobou. Někteří herci začali vracet honoráře za jeho filmy a snímek Deštivý den v New Yorku dva roky nikdo nechtěl uvést. Distributor Lucky Red pak situaci vyřešil tím, že snímek uvedl alespoň v Evropě. Stejně tak většina firem nechtěla vydávat jeho memoáry.

Reklama

Výběr článků

Načítám