Hlavní obsah

Producent Mike Downey bojuje za osvobození režiséra vězněného Rusy

Evropská filmová akademie organizuje kampaň za propuštění ukrajinského režiséra Olega Sencova, který je vězněn v Rusku. Na Febiofestu to připomněl britský producent Mike Downey.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mike Downey

Článek

Sencova zadržela ruská tajná služba loni na anektovaném Krymu a obvinila z přípravy teroristických útoků. Režisér obvinění odmítá. Právě Downey ze své pozice zástupce předsedy Evropské filmové akademie zaštítil kampaň, jejímž cílem je poukázat na Sencovovu kauzu a vybrat peníze na jeho právní výlohy. Kampaň podpořili například režiséři Pedro Almodóvar, Stephen Daldry, Roberto Benigni, Mike Leigh, Agnieszka Hollandová, Volker Schlöndorff, Aki Kaurismäki a Andrzej Wajda.

„Je to mladý režisér, který se aktivně účastnil ukrajinských protestů. Byl protiprávně zatčen ruskými úřady a je už skoro rok držen v moskevské věznici. Byl obviněn z terorismu, soudní líčení bude v polovině dubna. Udělali jsme už některé akce na různých festivalech, něco podobného bude i na Febiofestu,” řekl Downey novinářům. Jeho rodina i právníci chtějí, aby se na jeho kauzu nezapomnělo. Rozhodně neublíží, když si jeho jméno všichni zapamatují, dodal.

V Praze bude uveden 26. a 27. března Sencovův film Hráč, který vznikal na skutečných herních turnajích. Výnosy z projekcí Febiofest poukáže na účet jeho obhájce.

Ztracen v Karastánu

Downey je jedním z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů. Febiofest uvádí ve svém programu čtveřici jeho producentských počinů, mezi nimi i historicko-životopisný film Petra Greenawaye Goltzius a společnost Pelikán. Další jeho snímek, Prezident z roku 2014 o posledních dnech padlého diktátora, natočil známý íránský režisér oceněný v Cannes i Benátkách Mohsen Makhmalbaf.

Downey produkoval také komedii Bena Hopkinse Ztracen v Karastánu, což je další absurdní satira na téma „diktátorství”, na jejímž scénáři spolupracoval čerstvý držitel Oscara Pawel Pawlikowski, nebo snímek Bohéma v rytmu Afriky. Ten režíroval Mark Dornford-May oceněný za hudbu na letošním Berlinale. Jihoafrický tvůrce jím navazuje na svou úspěšnou adaptaci Bizetovy Carmen, která mu v roce 2005 vynesla Zlatého berlínského medvěda. Tentokrát se jedná o úpravu Pucciniho Bohémy originálně přepsané do nuzných poměrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám