Hlavní obsah

Proč jsme agresivní? Lidi i zvířata zkoumá Anatomie lidské destruktivity

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V češtině vycházejí nová vydání dvou knih klasických autorů a světově uznávaných myslitelů - Frommova Anatomie lidské destruktivity a Laingovo Falešné self.

Foto: Profimedia.cz

Známý psycholog, sociolog a filozof Erich Fromm

Článek

Erich Fromm byl sociolog, psychoanalytik, filozof a jeden z nejslavnějších autorů 20. století, jehož základní texty Strach ze svobody, Umění milovat a Mít, nebo být jsou povinnou četbou snad na každé světové univerzitě. Někteří považují za nejoriginálnější méně známé dílo o agresi, kde používá poznatky z lidské i zvířecí psychologie, neurofyziologie, paleontologie a antropologie.

Fromm rozlišuje benigní a maligní agresi. Benigní agresi, která slouží adaptivním účelům, jako například obraně, máme společnou se zvířaty. Na druhé straně maligní agrese – krutost a destruktivita – je výhradně lidská. U člověka jsou instinkty nahrazeny charakterem a ten někdy zejména působením společenských faktorů nabývá sadistické nebo nekrofilní povahy. Fromm to zkoumal třeba i u Hitlera.

Umění milovat se lze učit, ale přírodu nepřechytračíte

Kultura

Ronald D. Laing ve Falešném self rozpracoval teorii o člověku v pozici outsidera, který se odcizil sám sobě a společnosti, nemůže prožívat sebe samého či ostatní jako skutečné. Vytváří si proto falešné self, přes které se konfrontuje s vnějším světem i s vlastním zoufalstvím. Dezintegrace jeho skutečného self jde ruku v ruce s rostoucím pocitem neskutečnosti jeho falešného self, až do bodu, kdy se v podobě akutního schizofrenního zhroucení dezintegruje celá osobnost.

Laing byl skotský psychiatr, který se věnoval práci s psychotickými pacienty. Byl vyškolen v Tavistockém institutu a spolupracoval s osobnostmi, jako byli D. Winnicott, J. Bowlby a Ch. Rycroft. Inspiroval několik divadelních her a filmových zpracování, třeba v roce 2017 film Mad to Be Normal.

Reklama

Výběr článků

Načítám