Hlavní obsah

Přípravy na ostravské Colours vrcholí, areál roste do krásy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plném proudu jsou poslední přípravy nového areálu pro jedenáctý ročník hudebního festivalu Colours of Ostrava, který vypukne za necelé tři týdny v areálu bývalých ostravských železáren, Dolu Hlubina a vyhaslých vysokých pecí, tedy v takzvané Dolní oblasti Vítkovice. Přivítá mimo jiné Bobbyho McFerrina, Janelle Monáe, Alanis Morissette, Animal Collective, ZAZ, The Flaming Lips a Rufuse Wainwrighta.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pořadatelé festivalu představili novinářům nový areál v Dolní oblasti Vítkovice.

Článek

Pořadatelé ve čtvrtek představili nové prostory novinářům. Areál, který je Ostravanům zatím skrytý, na první pohled upoutá svou rozlehlostí a zároveň blízkostí všech venkovních i krytých hudebních scén. Prostor před hlavním pódiem má plochu 16 tisíc metrů čtverečních a dokáže pojmout podle odhadů až padesát tisíc návštěvníků najednou. „Rozhodně tedy na rozdíl od minulých ročníků nehrozí, že by bylo vyprodáno,“ tvrdí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Druhá největší scéna, která se nachází v těsném sousedství, má výměru 8 tisíc čtverečních metrů a pojme přibližně tolik diváků, kolik se ve starém festivalovém areálu pod Slezskoostravským hradem vešlo na bývalou hlavní stage.

Velká část areálu má zpevněný povrch, především betonem, štěrkem a dlažebními kostkami, s jejímž pokladem nyní finišují desítky dělníků. V areálu jsou také travnaté plochy o rozloze 23 tisíc metrů čtverečních, z toho podstatná část je nově oseta.

„Jedná se o speciální štěrkové trávníky s vysokou odolností, které se denně udržují a zavlažují. Travní směs je složena z pěti různých druhů trav maximálně odolných pro profesionální využití,“ uvedl Petr Koudela, ředitel zájmového sdružení Dolní oblast Vítkovice, které pořadatelům areál pro festival poskytlo a které je investorem rozsáhlé přestavby této unikátní lokality.

Velká pozornost se věnuje bezpečnosti

Novinkou letošního ročníku bude nová hlavní scéna - půjde o jednu z nejbezpečnějších konstrukcí současnosti. Její šířka bude 35 metrů a bude schopna vydržet silný vítr. Jde o stejnou konstrukci, kterou využívají největší světové festivaly a na které hraje například skupina Metallica.

„Velkou pozornost věnujeme bezpečnosti návštěvníku. Již přes půl roku se zpracovávají detailní bezpečnostní analýzy, které se týkají pohybu návštěvníků, statického zajištění a podobně. Celkově bude na festivalu přítomno 250 pracovníků bezpečnostní služby,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Pořadatelé festivalu zveřejnili i novinku, která bude zajímat všechny pivaře. Po již tradičním zapojení do projektu Čistý festival, díky kterému budou veškeré odpady tříděny, letos organizátoři poprvé zavedou i zálohované plastové kelímky NickNack se speciálním festivalovým potiskem, které jsou i díky praktickému držáku příjemnější na užívání.

Podobné kelímky dnes představují standard na světových festivalech. „Snižujeme tím na minimum použití jednorázových plastových kelímků, které po jednom použití končily v odpadu, i když tříděném. Loni těchto kelímků bylo přes sto tisíc,“ informovali pořadatelé. Kelímky budou k dispozici za vratnou zálohu padesát korun s tím, že u stánků pivaři mohou kelímek odevzdat výměnou za pivo načepované do čistého kelímku, anebo mohou kelímek vrátit. K dispozici bude šest tisíc kelímků s logem Colours of Ostrava, další budou bílé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám