Hlavní obsah

Princip slasti, kriminálka jako mozaika ve třech jazycích

Právo, vej

Poblíž pláže v Oděse se objeví loďka unášená vlnami. Uvnitř se skrývá nahé a zmrzačené mrtvé tělo mladé dívky. Tak začíná seriál Princip slasti, který bude od pondělí 14. října po deset týdnů hledat pachatele záhadných vražd ve třech velkých městech východní Evropy: Oděse, Praze a Varšavě.

Foto: Česká televize

Małgorzata Buczkowská a Robert Gonera v Principu slasti.

Článek

Seriál vznikl díky velké mezinárodní koprodukci, která spojila partnery ze tří zemí. Iniciátorem je polský režisér Dariuzs Jablonski, který přizval do svého projektu podle scénáře Macieje Maciejevského ještě veřejnoprávní Českou televizi a také ukrajinské producenty, kteří už v roce 1997 spolupracovali na natáčení českého filmu Je třeba zabít Sekala.

U případu se sejdou vyšetřovatelé ze všech tří zemí, tedy Karel Roden, Małgorzata Buczkowská, Sergey Strelnikov a další populární herci jako například Anna Geislerová coby státní zástupkyně, Marek Taclík nebo Robert Mikluš.

Ústřední příběh se odehrává během deseti dní a nocí, ale pátrání po vrahovi odhaluje řadu dalších souvisejících případů – podivných obchodů, zkorumpovaných politiků i nájemných vrahů. „Jde o komplexní mozaikový příběh,“ říká režisér a dodává, že cílem bylo vytvořit dílo podobající se spíše filmu než klasickému seriálu.

Při natáčení spolupracoval se třemi různými štáby a jen několik málo lidí tedy s režisérem cestovalo přes hranice. Natáčelo se ve třech různých jazycích, jako společný komunikační prostředek při práci sloužila angličtina.

„Celé to bylo dost neobvyklé a pro mě jako režiséra samozřejmě složitější, protože jsem pracoval se třemi různými kameramany snímajícími svoje města, s různými kostýmními výtvarníky… Vše, co naše společnosti odlišuje, jsme se přitom snažili udržet uvnitř jednoho děje,“ vysvětluje Jablonski.

Česká televize bude na svém kanálu ČT 1 vysílat verzi nadabovanou do češtiny, ale na i-vysílání bude dostupná originální jazyková verze s českými titulky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám