Hlavní obsah

Prima bojkotuje ceny TýTý

Právo, jp

Vedení TV Prima v pátek oznámilo, že se nezúčastní letošního ročníku televizní ankety Tý Tý, jehož vyhlašovatelem je Týdeník Televize a vysílá ho Nova.

Článek

"Prima nebude inzerovat anketu na své obrazovce a nevyšle své zástupce do poroty rozhodující o osobnosti, která vstoupí do Dvorany slávy a posuzuje návrhy na Objev roku. Prima se nijak nebude podílet na nominacích do jednotlivých kategorií," sdělila Právu mluvčí televize Jana Malíková.

Důvodem je, že Prima má pochybnosti o regulérnosti ankety. "Domníváme se, že anketa není transparentní, zejména ta část, která je vysílána na obrazovce. K tomuto předpokladu nás vede jednak zkušenost z loňského ročníku, jednak fakt, že oba večery vysílá pouze jedna televize. Loni nás výsledky ankety skutečně velmi překvapily a průběh televizního hlasování, zejména u kategorie Objev roku, považujeme přinejmenším za podivný," prohlásil generální ředitel televize Prima Martin Dvořák.

Loni v kategorii Objev roku vedla herečka Zdeňka Žádníková, představitelka Ivanky ze seriálu Rodinná pouta. Vedla ještě při průběžných výsledcích přímého přenosu, během něho ale získal více hlasů Vojta Kotek, který nakonec zvítězil. Šéf Primy se domnívá, že se do ankety musí zapojit všichni z televizního byznysu.

"Má-li být jakákoli anketa, týkající se televizí a televizních pořadů, skutečně vypovídající, budou se do ní muset zapojit v mnohem větší míře všechny subjekty na českém televizním trhu a podílet se na jejím vysílání. K žádnému posunu během roku od loňské ankety však zatím nedošlo," dodal Dvořák.

Kupsová: žádná stížnost nepřišla

Vyhlašovatelka ankety Tý Tý, šéfredaktorka Týdeníku Televize Daniela Kupsová však námitky Primy popírá. "Anketa jde napříč všemi domácími televizními stanicemi. O tom, kdo je u nás nejpopulárnější, rozhodují diváci," připomíná. Kupsová Právu sdělila, že nikdy jí žádná stížnost na hlasování nepřišla. "Za dosavadních čtrnáct ročníků jsme neřešili žádnou stížnost, natož takovou, která by se týkala regulérnosti hlasovaní. Dosud nikdo způsob, ani formu hlasování nezpochybnil," uvedla.

Vyjádřila se k Dvořákově pochybnosti při hlasování o loňském Objevu roku. "Loni se vyskytly ze strany Primy první námitky zpochybňující hlasování diváků při přímém přenosu. Od té doby, za celý rok, nám nikdo nedoručil jediný průkazný důkaz, svědčící o tom, že by hlasování nebylo regulérní," tvrdí Kupsová.

Podle ní je rozhodnutí Primy nezúčastnit se, vydané navíc tak krátce před uskutečněním ankety, snahou této televize "zdiskreditovat v jubilejní roce oblíbenou anketu, která má svou tradici a své renomé." 

"Je věcí vyhlašovatele, se kterou televizí se na vysílání své ankety domluví. V tomto případě je patrně trnem v oku, že jsme se dohodli s tou, která je divácky nejsledovanější. To samozřejmě nevylučuje změnu do budoucna, zejména až dojde k rozšíření českého televizního trhu, což si nepochybně vyžádá také inovaci divácké ankety Tý Tý," dodala Kupsová.

Deset kategorií, v každé pět jmen

Patnáctý ročník ankety Tý Tý 2005 odvysílá Nova ve dvou přenosech. Nominační večer v sobotu 4. března a vyhlašovací večer o týden později, 11. března. Diváci mohou celý týden od nominací v SMS hlasování a telefonátech rozhodovat o vítězích v deseti kategorií, na výběr budou mít v každé kategorii pět jmen nebo pořadů. Kandidáty pro nominační večer určují čtenáři mediálně spolupracujících časopisů a příloh deníků do 13. února.

Diváci rozhodnou rovněž o Objevu roku 2005. Na rozdíl od loňska, kdy byla tato kategorie vyhlášena poprvé, se představí pouze tři mladé osobnosti. K Tý Tý patří jmenování dalšího laureáta Dvorany slávy, kam už tradičně vstupuje osobnost, jenž výrazným způsobem přispěla k rozvoji původní české televizní tvorby. Kategorie za rok 2005 jsou Osobnost televizního zpravodajství, Osobnost televizní publicistiky, Osobnost televizních zábavných pořadů, Osobnost televizních soutěžních pořadů, Herec, Herečka, Zpěvák, Zpěvačka, Pořad roku a Seriál roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám