Hlavní obsah

Přijedou Massive Attack, Chemical Brothers i John Cale

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program festivalu Metronome (22. až 23. června v Praze) aktuálně rozšířili britští Massive Attack. Klasici trip hopu ale nejsou zdaleka jediným zajímavým jménem.

Foto: ČTK - Josef Vostárek

Zpěvák Grant Marshall z britské skupiny Massive Attack.

Článek

Massive Attack založili v roce 1988 Robert „3D“ Del Naja, Grant „Daddy G“ Marshall a Andrew „DJ Mushroom“ Vowles. Již dlouho se proslýchá, že Robert „3D“ Del Naja je ve skutečnosti Banksy, graffiti umělec, který skrývá svou tvář.

Kombinaci elektroniky, hip-hopu, jazzu a soulu se tehdy začalo říkat trip hop. V devadesátých letech to byl velmi módní a invenční směr, který je spojován právě s jejich deskou Blue Lines (1991), jež se dočkala téměř kultovního uctívání.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Tom Odell předtím, než začalo pršet a hřmít.

Známé je také např. album Mezzanine, které se dostalo na první pozici britského albového žebříčku, a naposledy předloni přišli s EP Ritual Spirit, na které si přizvali skotské hiphopery Young Fathers.

Vedle nich se představí britští elektroničtí kouzelníci Chemical Brothers, zpěvák Tom Odell, nadžánrový muzikant David Byrne nebo John Cale, originální osobnost, jež se nejdřív zabývala avantgardní vážnou hudbou a pak založila s Lou Reedem legendární The Velvet Underground. S Reedem si ale umělecky nerozuměl, a tak vykročil už v roce 1970 na sólo dráhu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám