Hlavní obsah

Příbuzní a kolegové se rozloučili s bluesmanem Lubošem Andrštem

Rodina i zástupci hudební scény se ve středu v pražském kostele Nejsvětějšího srdce Páně rozloučili s bluesmanem Lubošem Andrštem. Uznávaného kytaristu a skladatele na poslední cestě doprovodila více než stovka lidí. Andršt zemřel 20. prosince ve věku 73 let.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Prokop na pohřbu Luboše Andršta

Článek

Mezi přítomnými, kteří zaplnili prostor kostela, byli například kytarista a Andrštův bratranec Petr Janda, zpěvák Michal Prokop, houslista Jan Hrubý, baskytarista Vladimír Kulhánek, muzikálový producent a textař Michael Prostějovský, promotér David Gaydečka, zástupce firmy Supraphon Karel Deniš nebo hudební publicista Ondřej Bezr, spoluautor Andrštovy vzpomínkové knihy Ještě hraju vestoje.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Janda

„Pravdu Luboš (Andršt) nejen mluvil, ale i hrál,“ uvedl ve smutečním projevu Martin Kratochvíl, v jehož skupině Jazz Q Andršt také působil. Andršt hrál například na Prokopově albu Město ER, s Jazz Q nahrál desku Pozorovatelna. Počátkem roku 1973 založil vlastní bluesrockovou skupinu Energit, později vystupoval pod hlavičkou Luboš Andršt Blues Band či Luboš Andršt Group. K albům, která vydal pod svým jménem, patří například Capricornus a Imprints. Počátkem 90. let vedl doprovodnou skupinu Marty Kubišové.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Pavlíček

Jméno hudebníka, který se narodil 26. července 1948 v Praze, je neodmyslitelně spojeno s českým blues. Muzikant, v jehož tvorbě je možné najít i vlivy etnické, klasické či rockové hudby, stál v roce 1996 u zrodu šumperského festivalu Blues Alive. Během let spolupracoval Andršt vedle Prokopa také s Jiřím Stivínem, Emilem Viklickým, Mariánem Vargou či Peterem Lipou. Dvakrát si zahrál i s legendárním americkým bluesovým kytaristou B. B. Kingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám