Hlavní obsah

Příběhy Maigreta, Poirota či Strika jako audioknihy

Právo, Ilja Kučera ml.

„Ukažte mi člověka, který nesnáší detektivky, a já vám ukážu hlupáka. Možná chytrého hlupáka, ale přesto hlupáka,“ prohlásil klasik detektivního žánru Raymond Chandler. Možná tato myšlenka neplatí stoprocentně, ale dobrá detektivka jistě potěší prakticky kohokoli, zvláště pak za dlouhých zimních večerů.

Foto: Viktor Kronbauer

Igor Bareš načetl knihu Oběť 2117.

Článek

Navíc pokud si ji vyslechnete v kvalitní audioknižní verzi v dobrém hereckém podání. U několika takových novinek se pojďme stručně zastavit.

Tituly Maigret se brání a Maigretova trpělivost, vydanými záhy po sobě, pokračuje řada kriminálních příběhů George Simenona ve výtečném podání herce Jana Vlasáka, navíc s velmi vkusným a stylovým hudebním doprovodem.

Další novinkou ze světa klasické detektivky je Němý svědek Agathy Christie v neméně skvělém podání Lukáše Hlavici. Hlavica patří v současnosti k nejvýraznějším audioknižním interpretům a Němým svědkem navazuje na jiné případy Hercula Poirota, které už ztvárnil.

Detektiv s knírem tentokrát pátrá na anglickém venkově, aby vyšetřil smrt bohaté staré dámy. Opět nechybí nic z toho, čím knížky Agathy Christie už desítky let okouzlují. Poirotův šarm, obratně vykreslené charaktery a rodinné vztahy či atmosféra viktoriánského sídla, v němž detektiv všechny shromáždí k závěrečnému odhalení.

Současnou britskou krimi reprezentuje čtvrtý román Roberta Galbraitha (což je pseudonym autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové) Smrtící bílá. Bezmála dvaatřicet hodin trvá další příběh londýnského soukromého detektiva Cormorana Strika a jeho spolupracovnice Robin Ellacottové.

Tentokrát jsou najati, aby rozřešili podivný případ vydírání ministra kultury, ovšem už po prvních krocích pátrání se začíná otevírat spletitá mozaika dalších a dalších podivných událostí. Přispěje k nim i domnělá dávná vražda dítěte a drama se komplikuje natolik, až se Cormoran Strike sám, ale především Robin, octnou ve velmi vážném nebezpečí.

Proti předchozím knihám je ponechán větší prostor osobnímu životu obou postav, zvláště nevydařenému manželství Robin s jejím dávným přítelem Matthewem. Prostor někdy až přespřílišný, který poněkud brzdí dynamiku děje jinak velmi napínavé knížky. K osudům chlapáckého a svérázného Cormorana Strika se náramně hodí herecké pojetí Pavla Rímského.

Krimi ze Skandinávie

Oblíbenou skandinávskou krimi zastupuje mezi audioknižními novinkami rovněž časově velmi rozsáhlá Oběť 2117 v působivém podání Igora Bareše. Dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen opět zavádí do oddělení Q kodaňské policie za detektivy Merkem, Rose, Asadem a dalšími. Ovšem příběh sám se teď odehrává dílem ve Španělsku, na Kypru, v Iráku, a především v Německu. Dotýká se uprchlické krize, islámského terorismu a odhaluje neznámou minulost Asada, pro něhož se stává příběhem osobním.

Děj je dramaticky vypjatý, současně ale občas připomíná poněkud naivně westernový souboj spravedlivého s padouchem a často popisovaná citová hnutí s očima plnýma slz hraničí s kýčem. Přesto ale posluchači nedovolí se od něho odtrhnout. Poslání je tudíž naplněno a jde o to, jen začít poslouchat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám