Hlavní obsah

Premiéry: Warholka, Inland Empire a Hostel II

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru mysteriózní drama Davida Lynche Inland Empire, horor Prokletí domu slunečnic, strhující drama Warholka a krvák Hostel II.

Článek

Inland Empire

Mysteriózní drama Inland Empire je z dílny geniální filmaře Davida Lynche, opět s hudbou skladatele Angela Badalamentiho. Motto filmu zní lákavě: Příběh o záhadě, o záhadě uvnitř vnitřních světů rozvíjející se kolem ženy, ženy zamilované a v nesnázích.

Herečka Nikki Graceová se připravuje na největší roli svého života, ale když se zamiluje do svého kolegy, zjistí, že se její život začíná podobat fiktivnímu filmu, který právě točí. Navíc zjišťuje, že tento film je remakem polského snímku 47, který nebyl nikdy dokončen kvůli nevýslovné tragédii. A to je jen začátek.

Snímek Inland Empire je jedna z nejvíce abstraktních a neproniknutelných vizi ve celé Lynchově kariéře. Když Lynch uvádí projekce filmu, nadhodí občas klíč ve formě citace: "Jsme jako pavouci. Utkáváme si svůj život a pak se po něm pohybujeme. Jsme jako snílci, kteří sní a pak v tomto snu žijí. A to platí pro celý svět."

Inland Empire, USA / Francie / Polsko 2006, 172 min, režie: David Lynch, hrají: Laura Dernová, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton ...

Prokletí domu slunečnic

Děti mají schopnosti vnímat paranormální jevy. Vidí to, co dospělí nevidí. Věří v to, co dospělí popírají. A snaží se nás varovat.

Rodina Solomonových opustila hektický život Chicaga a přestěhovala se na tiché a odloučené místo - na zchátralou slunečnicovou farmu v Severní Dakotě. Mezi poklidným pohupováním slunečnicových polí Jess brzy zjistí, jak děsivé toto odloučení od světa může být, když ona a její bratr Ben vidí hrozivá zjevení, která nezahlédne nikdo jiný.

Její bouřlivá minulost se střetává s minulostí těch, kteří kdysi žili v tomto domě. Navíc rodina zaznamenává nepříjemné a alarmující změny v chování otce.

The Messengers, USA / Kanada 2007, 84 min., režie: Oxide Pang Chun, Danny Pang, hrají: Kristen Stewartová, Dylan McDermott, Penelope Ann Millerová, John Corbett...

Warholka

Warhola zaujala okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu se mladá Edie Sedgwicková stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí.

V polovině 60. let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků.

Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády.

Přestože zemřela v pouhých 28 letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie.

Režisér si vybral do hlavní role Siennu Millerovou, světoznámého Andyho Warhola ztvárnil vynikající Guy Pearce (známý z Mementa). Film se před příchodem do amerických kin potýkal se spoustou problémů. Bob Dylan chtěl zarazit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu.

Factory Girl, USA 2006, 90 min., režie: George Hickenlooper, hrají: Guy Pearce, Beth Grantová, Sienna Millerová, Jimmy Fallon, Illeana Douglasová ...

Hostel II

Návrat "krvavého" režiséra je tady a další filmový masakr je na spadnutí. Tři mladé Američanky se vydávají z Říma na společný víkendový výlet do lázní za odpočinkem, zotavením a posílením přátelských pout.

Najdou dívky to, co hledají? Nebo se staly obětí klamu, takže se z nich stanou pouhé loutky v rukou úchylných a sadistických monster z celého světa, kteří na stejné místo cestují potají za účelem ukojení svých příšerných potřeb?

Snímkem Hostel Eli Roth potvrdil reputaci, kterou získal svým debutovým filmem Cabin Fever. Snímkem Hostel II nabízí fanouškům další děsivé nahlédnutí do světa, kde mají potlačované touhy - jakmile je jim dán volný průchod - děsivé následky.

Hostel: Part II, USA 2007, 93 min., režie: Eli Roth, hrají: Lauren Germanová, Bijou Phillipsová, Roger Bart, Richard Burgi, Vera Jordanova, Heather Matarazzo, Stanislav Ianevski, Jay Hernandez, Milan Kňažko...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám