Hlavní obsah

Premiéru hry o Fritzlovi provázela ve Vídni bezpečnostní opatření

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéru skandální hry Hubsi Kramara Pension F ve Vídni provázela v pondělí přísná bezpečnostní opatření, informovaly rakouské servery. Autorovi dokonce kdosi vyhrožuje smrtí. Hra je založená na příběhu Josefa Fritzla, který dlouhá léta držel svou dceru ve sklepě a zneužíval ji.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Režisér a herec Hubsi Kramar čelil kvůli hře výhrůžkám smrtí.

Článek

Hra byla uvedena ve vídeňském divadle 3Raum-Anatomietheater a na návštěvnost si rozhodně stěžovat nemůže. Proti Kramarovi se ale zvedla mohutná vlna kritiky ze strany některých spoluobčanů a hlavně strany FPÖ.

Hubsi Kramar svůj kus na začátku roku provokativně označil za "Keller-Soap" (sklepní telenovelu) a FPÖ mu ihned vyčetla nevkusnost. Několik rakouských médií se přidalo a kritizovalo ho za výsměch obětem mediálně známého zločinu. Kramar kritiku odmítá, jemu prý jde o mediální satiru a o výsměchu oběti případu incestu v rakouském Amstettenu nemůže být řeč. 

Kramarova hra přesto vyvolává u některých lidí v Rakousku mimořádnou zlost. Plakáty lákající na představení někdo strhával, neznámý pachatel způsobil, že dveře do divadla nešly otevřít a autor čelil výhrůžkám.

Na premiéru byla proto najata soukromá bezpečnostní služba a také státní policie divadlo 3Raum-Anatomietheater bedlivě střežila. Na premiéru se dostavilo přes 100 novinářů z celého světa.

Kdo je Hubsi Kramar?

Hubert „Hubsi“ Kramar je herec, režisér, producent a politický aktivista. Narodil v roce 1948 v rakouském Scheibbsu. Studoval několik uměleckých škol a absolvoval v USA na Harvardu. Je znám svými levicovými názory. Jeho nejslavnější politickou provokací byl příchod na slavný ples v opeře v přestrojení za Adolfa Hitlera roku 2000, za což byl zatčen.

Řadu lidí zarazilo, že má jít o komedii. Reklamní slogan divadla zní: Sklepní telenovela. Ve sklepě pod kobercem. Hlouběji už to nejde. Prostě Dolní Rakousko. Představení je vyprodáno na dlouho dopředu.

Reklama

Výběr článků

Načítám