Hlavní obsah

Překvapivým vítězem Berlinale je film z Peru

BERLÍN
Aktualizováno

Zlatého medvěda za nejlepší film získal v sobotu na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale překvapivě peruánsko-španělský film La teta asustada (Vylekaný prs). Vítězný snímek režisérky Claudie Llosové vypráví o utrpení peruánských žen znásilňovaných a zneužívaných během politického násilí v 80. letech minulého století.

Foto: Reuters

Režisérka vítězného filmu Claudia Llosa se Zlatým medvědem.

Článek

Hrdinka vítězného filmového díla Fausta trpí nemocí, která se prý přenáší mateřským mlékem a kterou údajně trpí Peruánky, jež prošly léty teroru. Berlinale tak podle pozorovatelů opět dostálo své pověsti "politického" festivalu, neboť právě příběhy s politickým podtextem tu většinou slavily největší úspěchy.

Za nejlepší režii sedmičlenná porota v čele s britskou herečkou Tildou Swintonovou ocenila íránského tvůrce Asghara Farhadího za jeho pohled na íránskou "střední třídu" Darbareye Elly (O Elly).  

Hned dva filmy získaly zvláštní cenu poroty. Jedním z nich byl snímek Gigante argentinského režiséra Adriána Binieze, jenž rovněž obdržel cenu za nejlepší filmový debut. Snímek, který vznikl v koprodukci Uruguaye, Argentiny, Nizozemska, a Německa, vypráví příběh nesmělého hlídače, jehož posedlostí se stane sledování uklízečky prostřednictvím kamerového systému.

Birgit Minichmayrová dostala Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon. foto: Reuters/Johannes Eisele

Druhou zvláštní cenu poroty obdržel německý film režisérky Maren Adeové Alle anderen (Všichni ostatní). Představitelka hlavní role Birgit Minichmayrová v tomto vztahovém příběhu navíc dostala Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon.

Argentinský režisér Adrián Biniez obdržel cenu za nejlepší filmový debut. Jeho snímek Gigante byl oceněn zvláštní cenou poroty. foto: Reuters/Pool

Stříbrnou sošku za nejlepší mužský herecký výkon převzal Sotigui Kouyaté, představitel hlavní role ve francouzsko-britském snímku London River. Film francouzského režiséra alžírského původu Rašída Búšareba patřil mezi největší favority na Zlatého medvěda.

Zvláštní cenu poroty obdržel německý film režisérky Maren Adeové (na snímku) Alle anderen (Všichni ostatní). foto: Reuters/Pool

Stříbrnou sošku za nejlepší mužský herecký výkon převzal Sotigui Kouyaté.foto: Reuters/Hannibal hanschke

O Zlatého medvěda soutěžila na 59. ročníku Berlinale elitní skupina 18 filmů, ale celkově jich na prestižní přehlídce bylo uvedeno téměř 400. Čestného Zlatého medvěda za své celoživotní dílo převzal už ve středu skladatel filmové hudby Maurice Jarre (84), majitel Oscarů za hudbu k filmům Lawrence z Arábie, Doktor Živago a Cesta do Indie.

Už odpoledne byly vyhlašovány ceny v sekci Generation věnované filmům pro děti a mládež. V ní soutěžil o Skleněného medvěda i český film Kdopak by se vlka bál?, ale ceny dětské poroty se nedočkal. Do hlavní soutěže byl český film naposledy zařazen předloni.

Snímek Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela tehdy získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI). V roce 1990 dokonce Menzel vyhrál Zlatého medvěda za dílo Skřivánci na niti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám