Hlavní obsah

Před 50 lety vyšel první Čtyřlístek

Novinky, Stanislav Dvořák

První komiks Čtyřlístek, pro české děti takřka kultovní záležitost, vyšel 15. května 1969. Vychází dodnes a inspiroval také dva filmy.

Foto: Supraphon

Čtyřlístek

Článek

Čtyřlístek byl v sedmdesátých a osmdesátých letech tak oblíbený, že byl často celý náklad hned prodán a na další děti už se nedostalo. Na vrcholu popularity se tisklo kolem 200 000 kusů. Čtyřlístky se vyměňovaly, půjčovaly i prodávaly a cena těch nejstarších čísel dnes prudce roste.

Celou dobu kreslí dobrodružství Čtyřlístku výtvarník Jaroslav Němeček, kterého inspirovala návštěva Itálie za komunismu. Když viděl, jaký výběr komiksů mají děti na Západě, chtěl něco podobného vytvořit v českých podmínkách.

Po prvním vydání se strhla velká vlna zájmu. „Ukázalo se, že odezva čtenářů byla tak veliká, že další měsíc se muselo vydat šedesát tisíc výtisků, další měsíc devadesát a takhle to pokračovalo, až jsme dosáhli čísla 220 tisíc výtisků osmkrát za rok,“ vzpomínal Jaroslav Němeček v jednom rozhovoru s Novinkami.

Foto: Falcon

Velké dobrodružství Čtyřlístku

Čtyřlístek byl humorný, trochu naivní a lidé si rádi dělali legraci z jeho postav. Například kladli otázky, s kým má poměr Fifinka, která bydlí se třemi muži (Myšpulín, Pinďa, Bobík). Takové otázky však Němeček nerad slyší a vysvětluje, že jde přece o děti. Od amerických komiksů se Čtyřlístek lišil ještě v jednom ohledu – bylo v něm velmi málo násilí a zlé postavy byly trochu legrační.

Foto: archív manželů Němečkových

Jaroslav A Lucie Neměčkovi

Muzeum hlavního města Prahy nabízí letos interaktivní výstavu o Čtyřlístku. Děti tam mohou vidět pokojíky čtyř postav nebo garáž s jejich chronoletem a také si zahrát různé hry. Výstava bude otevřena do 1. září. Čtyřlístek inspiroval i dva animované filmy, ale reakce na ně nebyly moc nadšené.

Čtyřlístek se znovu vrátí ve filmu, slaví 50 let

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám