Hlavní obsah

Pražský radní Janeček by snížil rozpočet na kulturní granty

– PRAHA

Pražský radní pro sociální věci Jiří Janeček (ODS) bude navrhovat, aby se pro příští rok výrazně snížil rozpočet na kulturní granty. Peníze by se podle něho měly přesunout do sociální politiky. Letos magistrát rozděluje na kulturních grantech 208 miliónů korun. Pokud se podaří změnit právní formu dalších osmi městských divadel, mělo by na ně být asi 480 miliónů korun. Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) s Janečkovým návrhem nesouhlasí.

Článek

"Kulturní granty se snižovat nebudou. Pro mě je to nepřijatelné. Velmi se o to utkáme," řekl v úterý novinářům Richter. Neobává se toho, že by o část peněz na kulturní granty přišel.

Janeček svůj návrh zdůvodnil mimo jiné tím, že zástupci kulturní obce způsob udílení grantů otevřeně kritizují. Podotkl také, že tyto peníze slouží jen čtyřem procentům obyvatel a důchodců bude výhledově v metropoli čtvrt miliónu. Z Janečkova vyjádření dokonce vyplynulo, že by kulturní granty nejraději zrušil úplně.

V Praze podle něho chybí dětské domovy i třeba byty pro duševně nemocné seniory seniory. "Za půl miliardy postavím tři zařízení ročně. Za pět let bych neměl problém s dětskými domovy ani s důchodci," podotkl Janeček. Poukázal na to, že kvůli víceletým kulturním příspěvkům se rozpočet na ně vyšplhá k miliardě korun.

Udílení kulturních grantů vyvolalo kritiku určité části pražské kulturní obce již několikrát. Systém se pokaždé měnil. Richter nyní čelí i výtkám ředitelů městských divadel v souvislosti s plánem převést je z příspěvkových organizací na obecně prospěšné společnosti. Divadla by tak v podstatě vstoupila na trh. Nyní mají jistý každoroční příspěvek o magistrátu.

Reklama

Související články

Praha má novou grantovou komisi

Město už má novou komisi pro posuzování kulturních grantů. Jmenovala ji městská rada. Zatímco v minulosti tvořilo komisi šest odborníků a sedm úředníků...

Výběr článků

Načítám