Hlavní obsah

Pražský magistrát zastavil granty pro divadla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát pozastavil udělování dotací pro divadla. Systém grantů už delší dobu kritizují někteří divadelníci. Petr Kratochvíl, který provozuje Divadlo Ta Fantastika, zažaloval minulý týden Česko u arbitrážního soudu. Domnívá se, že stát neochránil jeho investice.

Článek

"Rada se usnesla pozastavit dotace pro rok 2008. Důvodem je žaloba pana Kratochvíla," řekla Novinkám vedoucí oddělení příspěvkových organizací a grantové politiky magistrátu Zuzana Navrátilová. Dodala, že nevědí, koho Kratochvíl žaluje, protože informace čerpají jen z médií.

"Nejde mi o peníze jako o princip zlikvidovat tento systém, který je hloupý, diskriminační, nekontrolovatelný," říká Kratochvíl. Kritéria pro rozdělování dotací kritizuje už delší dobu. Podobně se vyjadřuje i Jan Hrušínský z Divadla na Jezerce a zpěvák a skladatel Janek Ledecký z Divadla Kalich. "Obklopuje nás Bratrstvo kočičí pracky," domnívá se Hrušínský.

Spokojen není ani radní pro kulturu Milan Richter (ODS), který řekl, že je nutné systém udílení příspěvků změnit. Některá divadla v Praze jsou neziskovými organizacemi, jiná jsou komerčními firmami. Žádají ale stejné dotace. Magistrát neví, zda může podnikatelským subjektům platit. V současnosti proto pracuje na právní analýze situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám