Hlavní obsah

Pražský komorní orchestr zahraje s Adamem Skoumalem

Právo, VLA

Předvánoční koncert Pražského komorního orchestru bez dirigenta, který se bude konat ve středu 5. prosince od 19.30 hod v pražském kostele sv. Šimona a Judy, bude mít jako hlavního sólistu Adama Skoumala.

Foto: archiv PKO

Adam Skoumal

Článek

Klavírista a skladatel se představí v obou rolích: Zahájí večer klavírním sólem v Bachově Koncertu pro klavír a orchestr d moll. Poté přednese vlastní Koncert č. 2 pro klavír a smyčce.  Skoumal je absolventem pražské HAMU a studoval jako stipendista v USA v Dallasu a New Yorku. Stal se laureátem několika soutěží, koncertoval v Evropě, USA i v Japonsku. Jako skladatel na sebe upozornil poprvé na soutěži Pražského jara 1998, kde získal za svou kompozici cenu za nejlepší českou soudobou skladbu. Oba klavírní koncerty napsal v roce 2006, je autorem i houslového koncertu, který uvedl festival Pražské jaro v roce 2014 s Romanem Patočkou, napsal i houslovou skladbu pro Američana Shlomo Mintze.

Večer zakončí PKO Serenádou pro smyčce E dur Antonína Dvořáka. Orchestr povede hostující koncertní mistr houslista Matouš Pěruška, žák Leoše Čepického, současného koncertního mistra PKO. Pěruška vyhrál soutěž v italské Veroně 2014, loni se probojoval jako jediný Čech do finále soutěže Pražského jara.

Právo je mediálním partnerem koncertu. Další koncert PKO bude až 23. ledna 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám