Hlavní obsah

Pražský Don Juan sklidil v Brně potlesk vestoje

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Nadšené ovace a aplaus vestoje. Tak končila v sobotu v noci světová premiéra posledního zpracování příběhu legendárního svůdníka milovníka a snad i sexuálního zvrhlíka, který je znám jako Don Juan.

Závěrečná děkovačka po premiéře představení Don JuanVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Úspěch tragického příběhu nezkrotné touhy a sexuality se však dal očekávat. Představení totiž vznikalo skoro sedm let v osvědčené dílně pražských hudebních tvůrců Ivana Hubače a Vašo Patejdla, který je sice Slovák, ale žije a pracuje v Praze, písně texty opatřil již legendární Eduard Krečmar a o produkci se postaral zkušený Martin Hrdinka.

A aby měla čtveřice tvůrců dostatečnou pojistku profesionality provedení, pro premiéru i následující reprízování si vybrali režiséra, herecký, hudební i technický tým Městského divadla v Brně, který je považován za školu českého moderního muzikálu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zleva Ivan Hubač, Vašo Patejdl a Martin Hrdinka.

„Do Brna jsme s Donem Juanem moc chtěli. Ostatně většina zdejších tvůrců by ráda předvedla svá díla právě v brněnském Městském divadle, ovšem ne všichni to nahlas přiznávají. My jsme byli opravdu rádi, že jsme se se zdejším ředitelem Stanislavem Mošou dohodli a že jsme si také výborně rozuměli s režisérem představení Petrem Gazdíkem,“ sdělil Novinkám po představení Hrdinka.

Podle tvůrců Patejdla a Hubače bylo největší předností představení vyváženost děje, hudby, tance a zpěvu, což je největší problém, se kterým se autoři muzikálů nejčastěji setkávají.

„Je to vždy velké umění skloubit všechny tyto složky dohromady tak, aby jedna nerušila či nepřevyšovala druhou. A tady se to myslím podařilo,“ uvedl Hubač. Že ale nebylo vše tak bezproblémové, to přiblížil Patejdl.

Domluva po telefonu

„S režisérem Petrem Gazdíkem jsme se znali zpočátku jen na dálku, především prostřednictvím jeho práce. Na spolupráci jsme se domlouvali nejprve jen po telefonu. V té době byl totiž Petr vázán svými úkoly a prostě jsme na sebe neměli osobně čas. Brzo jsme však našli společnou řeč a začalo to klapat. Obrovská poklona a poděkování patří zdejšímu divadelnímu orchestru. takové těleso mohou ostatní jen závidět. To porozumění doufám poznají i diváci, kteří na představení přijdou,“ poznamenal po představení Patejdl.

S „dědkem“ Krečmarem“ jak nestora české textařské scénu nazývají, si přišli přiťuknout například i muzikanti Jožo Ráž, Bohuš Matuš a Richard Tesařík. Mezi hosty byla i módní návrhářka Beata Rajská, herec a režisér Ondřej Kepka a řada dalších osobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám