Hlavní obsah

Pražské jaro bude jen na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejznámější mezinárodní festival klasické hudby Pražské jaro letos poprvé za 75 let nemůže realizovat běžné koncerty. Část programu se bude vysílat na internetu.

Foto: Národní divadlo / Adam Hejný

Adam Plachetka

Článek

„Je obtížné předvídat, která restriktivní opatření budou nadále platná v termínu letošního Pražského jara, a závazné stanovisko nelze z pochopitelných důvodů od příslušných orgánů státní správy očekávat. Pražské jaro se proto rozhodlo najít alternativní podobu, aby i v této obtížné situaci hudba přinášela naději,“ uvedl ředitel festivalu Roman Bělor.

Deset koncertů bude zdarma přenášeno přes internetové stránky Pražského jara a některé nabídnou Česká televize a také Český rozhlas, který festival provází od jeho založení v roce 1946.

S Českou televizí se jedná hlavně o zařazení nejslavnějšího díla festivalu (Smetanova Má vlast), které nemůže 12. května zaznít naživo.

Bez Beethovena

Závěrečná Beethovenova Devátá symfonie nezazní, ale připravuje se alternativa. Zatím je potvrzen Adam Plachetka, který uvede Zimní cestu Franze Schuberta.

„Pražské jaro připravuje celou řadu dalších streamovaných koncertů – důležitou roli sehrají mladí čeští umělci a přední čeští komorní hráči. Usilujeme, aby byl v programu zachován koncert Brno Contemporary Orchestra se světovou premiérou díla Jana Ryanta Dřízala objednaného festivalem. Jsme v jednání se zahraničními umělci ohledně možnosti streamovat pro české publikum zamýšlené recitály ze zahraničí. Jak s Českou filharmonií, tak s Pražskými symfoniky FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia či Collegiem 1704 usilovně hledáme náhradní program jejich koncertů,” dodal Roman Bělor.

Všem držitelům vstupenek bude vstupné vráceno v plné výši. Přesný postup festival oznámí v druhé polovině dubna. „Stejně jako jiné kulturní subjekty závislé na prodeji vstupenek necháme na zvážení posluchačů možnost darovat část vráceného vstupného Pražskému jaru – jako podporu realizace alternativního programu, který bude dostupný zdarma, a na festivalové projekty budoucí,“ uzavřel Bělor.

Reklama

Výběr článků

Načítám