Hlavní obsah

Prahu čeká jazzový svátek, v Akropoli vystoupí výjimeční The Necks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chválou opěvované australské jazzové trio The Necks vystoupí v úterý v pražském Paláci Akropolis u příležitosti vydání svého už 18. alba. The Necks slibují ojedinělou improvizaci, kterou ovlivňují nejen momentální rozpoložení a souhra, ale třeba i akustika sálu.

Foto: Rachot.cz

The Necks

Článek

Trio, které deník The New York Times označil za jednu z nejlepších kapel na světě a o jejichž vystoupení list The Guardian prohlásil, že je to „zvukový zážitek, který má jen málo srovnání“, spolu hraje už 29 let. Jejich styl bývá někdy označován za trance jazz a srovnáván s ambientem.

Chris Abrahams za pianem, Lloyd Swanton u basy a Tony Buck za bicími se během hraní v opakovaných motivech, postupně jemně proměňovaných a obohacovaných, propracovávají k výjimečně zhuštěnému až hypnotizujícímu výbuchu, jehož dynamika je však vřelá a který někdy doplňují hammondky a kytara.

„Je záhadou, jak dokážou tři hudebníci znít, jako by jich bylo osmnáct,“ napsaly dříve noviny The Financial Times. „Ti chlapi jsou bozi,“ dodal frontman sonických Swans Michael Gira.

Koncert, který trio rozděluje do dvou 45minutových bloků, začíná v 19:30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám