Hlavní obsah

Praha má mapu míst, na kterých se točily známé zahraniční filmy

– PRAHA

Praha vydala mapu, která vyznačuje místa, kde se v české metropoli natáčely známé zahraniční filmy. Mapa, jež má zatím pouze anglickou verzi, provede návštěvníky metropole například po stopách agenta Jamese Bonda, Amadea nebo filmu Mission: Impossible. Město tak chce přilákat další typ turistů a také zahraniční filmaře, říká radní Milan Richter (ODS).

Článek

S nápadem vytvořit filmovou mapu přišla Česká filmová komise (ČFK). Magistrát na projekt přispěl částkou 160 000 korun. Mapa zachycuje ve třech okruzích především místa, kde štáby natáčely v posledních dvaceti letech. Město ale neplánuje označit místa i informačními cedulemi či jiným značením.

Mapa návštěvníky zavede mimo jiné do Strahovského kláštera, kde se natáčela bondovka Casino Royale, do Nerudovy ulice, která se objevila ve snímku Amadeus, nebo na Karlův most, který byl svědkem akčních scén filmu Mission: Impossible. Sleduje ale také stopy tvůrců snímků Iluzionista, Letopisy Narnie, Van Helsing nebo Hostel.

Turisté mapu získají ve střediscích Pražské informační služby, k dispozici bude ale také na turistických a filmových trzích a festivalech. "Distribuovali jsme ji například na letošním veletrhu filmových lokací v Santa Monice v USA," řekla ředitelka ČFK Ludmila Claussová.

Podle Claussové existují podobné mapy v Londýně, Paříži a Berlíně. V posledním zmíněném městě mají dokonce samostatnou mapu k filmu Nebe nad Berlínem, poznamenala Claussová.

Legenda k mapě:

Reklama

Související témata:

Související články

Procházka po pražských ostrovech

Během staletí některé z nich zanikly, jiné vytvořily lidské ruce. Ještě na začátku dvacátého století je spíš než mosty spojovaly s metropolí přívozy, kterých...

Výběr článků

Načítám