Hlavní obsah

Prague Metronome Festival: Iggy Pop zazpíval, zahřmělo a přišel déšť

Právo, Jaroslav Špulák
Praha

První den nového pražského festivalu, který dostal oficiální název Prague Metronome Festival, odhalil, že je životaschopný, dobře vymyšlený, dobře situovaný a dramaturgicky zajímavý. Pořadatelé nabídli koncerty, které zanechaly dojem, dokonce i ty, od nichž se to až tak nečekalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iggy Pop prvnímu dni festivalu spolehlivě kraloval.

Článek

Hlavní hvězdou sobotního večera na pražském Výstavišti, a hlavní hvězdou celé akce, byl americký punker Iggy Pop. Na pódium vstoupil s obrovským elánem a charismatem, od první chvíle si získal publikum na svou stranu a nabízel mu skladby z celé své kariéry. Jeho set definovala zatvrzelá přímočarost, poněkud ledabylý pěvecký projev, v němž ale bylo ve druhém plánu a i s ohledem na obsah písniček mnoho emocí, a charakteristické držení těla, které občas budilo obavy, jestli Iggy Pop ve vzpřímené poloze vydrží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iggy Pop na festivalu Metronome

Jeho skladby mají naživo mnohem větší sílu než na albech, alespoň na Prague Metronome Festivalu to platilo. Iggy Pop navíc ve svých devětašedesáti letech působil svěžím dojmem a sám potvrdil, že jeho život je ve spojení s hudební kariérou jedna velká nekonečná zábava.

Během jeho koncertu bylo chvíli nepříjemně dusno, potom opakovaně zahřmělo, na obloze se objevily blesky a začalo hustě pršet. Jako by Iggy Pop jen tak mimoděk podotkl, jakou moc a magii jeho písničky mají.

Padaly kroupy

Počasí ale poznamenalo především začátek festivalu. Před koncertem Barbory Polákové na menší Park Stage spadly z nebes kroupy, a tak nebylo možné připravit vystoupení tak, aby bylo vše po technické a bezpečnostní stránce v pořádku. Poláková s kapelou přesto vystoupily. Odehrály čtyři písničky a učinily to v rámci možností výborně. Tím vlastně zahájily festival, na kterém stála všechna zásadní vystoupení zato.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iggy Pop prvnímu dni festivalu spolehlivě kraloval.

Na hlavní Metronome Stage se britská zpěvačka Ella Eyre musela nejdříve dvakrát odporoučet z pódia, protože vypadl proud a vyřadil z provozu přední reproduktory. Vrátila se ale a nabídla pulsující show, při které dokázala, že se svým hlasem umí zacházet přesně tak, aby to bylo uchu lahodící. Navíc má v repertoáru velmi slušné skladby, jejichž koncertní provedení bylo přirozeně mladistvé a energické.

Foto: Petr Hloušek, Právo

The Kooks potěšili, ale nepřekvapili.

Když pak na Park Stage nastoupili Michal Ambrož a Hudba Praha, došlo k nejmilejšímu překvapení dne. Po nedávném rozchodu s minulými členy skupiny se Ambrož obklopil převážně novými muzikanty a provedení písniček to nesmírně prospělo.

Zazpíval i Müller

Na Prague Metronome Festivalu nabídli strhující koncert, který hnali kupředu zdatní instrumentalisté, znamenité vokalistky a také obrovská chuť zpívajícího Michala Ambrože. Mnohdy značně „vousaté“ skladby mají takto živelnou podobu, všechno to opravdu dobře hraje a zpívá, a tak lze v klidu hovořit o největším a nejmilejším překvapení festivalu. Jako host se na pódiu objevil David Koller.

The Kooks předvedli to, co se od nich očekávalo, čímž splnili „zadání“. Jejich písničky mají tvar indie rocku, ale ve svém základu svírají melodické prvky britpopu. Ne všechny znějí tak, že si je člověk zapamatuje na celý život, nicméně velmi zdatné koncertní provedení jim dalo marku kvality a koncertu této britské kapely taktéž.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejmilejší překvapení dne – Michal Ambrož a Hudba Praha.

Richard Müller na Park Stage vzpomínal na všechny časy svého hudebního života a opíral se přitom o bezvadně hrající kapelu i svůj příjemný hlas. Že mu největší oporou byl výtečný repertoár, asi netřeba poznamenávat.

V neděli se odehraje druhý den festivalu. Na programu jsou mimo jiné koncerty Ivana Krále a Jiřího Suchého, Crystal Fighters, Walk Off The Earth nebo hvězdných Britů Foals.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám