Hlavní obsah

Pozitivní síla křesťanů P.O.D.

Právo, Jaroslav Špulák

Numetalová skupina z amerického San Diega P.O.D. přichází s novým albem Testify a ukazuje, že vyznat se dnes ve stylové škatulce, kterou reprezentuje, je nesmírně složité. Sama to asi prožívala, vždyť album bylo přeloženo z podzimu loňského roku na lednové datum.

Článek

Nu-metal v současnosti povoluje ledacos. P.O.D. tuto výzvu přijali a mixovali nejenom styly posledních let, ale také hosty. Vedle ostrých kytarových riffů se na Testify ve velké míře dostal zejména hip-hop, v menší míře reggae a také návrat do sedmdesátých let, když kapela přiznává kořeny v tehdejší formě rhythm and blues.

Ve skladbě On The Grind přesvědčivě a přitom velmi ledabyle rapují Boo Ya T.R.I.B.E., vycházející hvězda reggae Matisyahu [celá zpráva] hostuje ve dvou kompozicích, cello je slyšet v singlové, na desce nejumírněnější Goodbye For Now a dívčí vokály pomáhají stejné skladbě i písni On The Grind.

P.O.D. vznikli v roce 1992 a za dobu své existence koncertovali s Green Day, Cypress Hill, Bad Brains, Kid Rockem a dalšími reprezentanty žánrové buše amerického rocku současnosti. Jako by množství podnětů podlehli. Novinka je takovou projížďkou podzimní krajinou, kdy padající barevné lístky usedají na vedlejší kolej a rozfoukávají je pouze zbytky rockové agresivity z minula.

Producent Glen Ballard (dělal s Aerosmith, Van Halen, Alanis Morissetteovou a dalšími) kolekci nejenom učesal, ale také chytře vyrovnal. Nekladl zásadní důraz na melodie skladeb, spíše na jejich soudržnost a aranže. Díky tomu vzniklo album odpovídající moderní svobodomyslnosti a nadžánrovosti. P.O.D. k tomu beztak vždy směřovali.

Navíc z desky čiší obrovská pozitivní síla. Je neagresivní a prezentuje vyrovnanost aktivních křesťanů, kterými členové P.O.D. jsou. Nemusíte ji hledat, najde si vás sama.

P.O.D.: Testify, Warner Music, 50:19

Reklama

Související témata:

Související články

P.O.D. mají šanci přežít

Zájem o nu-metal postupně opadl a jeho představitelé se musejí vyrovnat se skutečností, že stylová nálepka nezajišťuje automaticky zájem publika. Pokoušejí...

Výběr článků

Načítám