Hlavní obsah

Postmoderní reggae kořeny

Novinky, Stanislav Dvořák

Album Another Intensity od zpěváka Gentlemana patří v Německu k nejprodávanějším a kdyby si čeští dredaři kupovali originály (úsměvná představa), možná by tomu tak bylo i u nás. Na evropské reggae scéně patří Gentleman bez přehánění ke špičce.

Článek

Gentleman pochází z Německa a rytmy reggae ho "nakazily" už jako dítě, když ho rodiče vzali do Karibiku. Deska Another Intensity se vrací ke kořenům a jen mírně posunuje zvuk sladkého starého reggae, v němž nevládly computery. Návrat do doby analogové je prý v současnosti trendem i na Jamajce, tak uvidíme, čeho se ještě v dnešním postmoderním hudebním reji dočkáme.  

Gentleman je rozhodně velmi schopný zpěvák, kterému uvěříte každou emoci, a navíc má s kapelou výborně propracované vícehlasy. Hudba tak působí bohatě a současně vzdušně. I ta pověstná jamajská výslovnost Gentlemanovi celkem jde.

Příjemnou atmosféru nahrávky dokreslují bujné dechy a charakteristicky "kuňkající" kytara, která připomene starého Boba Marleyho i americké soulové klasiky z přelomu 60. a 70. let. Naživo by to mohlo znít velmi dobře, ostatně přesvědčit se můžete sami už 21. listopadu v pražské Lucerně.

Gentleman: Another Intensity, Sony BMG 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám