Hlavní obsah

Portless: Je dobré občas někomu pomoci

Právo, Jaroslav Špulák

Kapela Portless vznikla loni, když se zpěvák Kryštof Michal, kytarista René Rypar, baskytarista Jan Daliba a bubeník Zbyněk Raušer oddělili od Support Lesbiens. Minulý pátek vydali své první album New Ride.

Foto: Universal Music

Skupina Portless, zleva René Rypar, Kryštof Michal, Jan Daliba a Zbyněk Raušer

Článek

Hledali jste cíleně něco, co by vás od tvorby Support Lesbiens odlišilo?

Michal: Skupina Support Lesbiens tak, jak ji všichni znali, minulý rok přestala existovat. Tak to je a my se nechceme ohlížet do minulosti. Naším cílem bylo pokračovat nezaujatě dál tak, aby nás to bavilo. To se stalo a trvá to dosud.

Daliba: Nové album vzniklo zejména zásluhou kytaristy Reného Rypara. Když jsme odešli ze Support Lesbiens, začaly z něho padat hudební nápady, doslova je chrlil. Nikoho nenapadlo ho v tom brzdit nebo někam směrovat. Bylo ostatně důležité ukázat, že Portless jsou schopni tvořit a hrát vlastní věci.

Kromě titulní písničky New Ride, která byla vaší první dokončenou a její část se stala doprovodnou skladbou v reklamě na novou škodovku, je na albu mimo jiné i písnička pro organizaci UNICEF. Jak se zrodila?

Daliba: Všiml jsem si, že španělský fotbalový klub FC Barcelona měl na dresech logo humanitární organizace UNICEF. Zjistil jsem, že za to klub nebere žádné peníze, naopak UNICEF finančně podporuje. Velmi mě to zaujalo a navrhl jsem klukům z kapely, abychom napsali písničku, kterou bychom věnovali právě UNICEF. Začali jsme o tom s organizací jednat a výsledkem byl vznik skladby Run Away.

Michal: Převedli jsme na UNICEF autorská práva. Peníze, které prostřednictvím písně získá, použije na vzdělávací projekt v Africe. Půjde na to i část peněz z prodeje našeho alba. UNICEF také začal hledat další způsoby prodeje a propagace písně.

O čem je její text?

Michal: O tom, že všichni prožíváme denní problémy, ale v kontextu toho, co prožívají ti, kteří bojují o holý život, jsou to malichernosti. Je dobré se občas zamyslet nad tím, že bychom mohli někomu pomoci, nebo si aspoň uvědomit, že někde existují statisíce dětí, které nemají co jíst a není o ně postaráno.

Jsou pro vás texty písniček důležité?

Michal: Každý je pohledem na určité životní situace, a protože jsou to texty mé, jde o můj pohled. Každá skladba na albu má hlavu a patu, většina pojednává o mých aktuálních pocitech. Tak to bylo vždycky i na deskách Support Lesbiens.

Která píseň podle vás symbolizuje Portless v roce 2013?

Daliba: Pro mě Hero, protože jsme ji dělali společně ve zkušebně a je výsledkem práce čtyř lidí.

Michal: Podobně vznikla i Dream A Dream. Řada lidí si myslí, že je to trochu disko písnička, ale ona původně vznikla na kytaru ve zkušebně. Teprve potom se k ní přidaly ty osmdesátkové klávesy. Jinak souhlasím s Honzou i pro mě je typickou písničkou Portless Hero. Je představitelkou čisté tvorby kapely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám