Hlavní obsah

Porotce: SuperStar by měla vyhrát Českého slavíka

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Necelé tři milióny diváků sledovaly minulou neděli třetí čtvrtfinále soutěže Česko hledá SuperStar. Přišly od nich 499 182 hlasy, které rozhodly o tom, že mezi posledních deset postoupí pětadvacetiletá Martina Balogová z Ústí nad Labem a devatenáctiletý Julian Záhorovský z Pardubic.

Foto: archiv Agentury Velryba

Miroslav Donutil

Článek

Doplnili do té doby známou čtveřici finalistů Aneta Langerová, Veronika Zaňková, Sámer Issa a Tomáš Savka. Zítra v noci k nim přibudou další dva a na příští týden porota doporučí několik soutěžících z těch, kteří vypadli. Z nich bude vybrán poslední tandem finalistů.

Hledá se osobnost

S postupujícími začala pracovat nahrávací gramofirma BMG. Smluvně totiž celosvětově zajišťuje vydání debutových alb vítězům a navíc má právo dát šanci těm, kteří ji zaujmou.

V porotě ji zastupuje Milan Herman. Nejméně nápadný, přitom v hodnocení výkonů vždy brilantně přesný. "Povinnost vůči nejlepším ze soutěže je pro nás velmi milá," přiznal Právu. "Všech deset finalistů podepíše nahrávací smlouvu s BMG. Momentálně doděláváme její podmínky. TV Nova najala nezávislého právníka přes autorské právo, který se stal naším oponentem. Tím je zaručeno, že soutěžícím nepodstrčíme něco, co by jim ublížilo."

Vítěz album jistojistě natočí. O dalších devíti rozhodne vydavatelský záměr firmy. Pokud do tří měsíců neprojeví zájem, je soutěžící volný a může vydat album kdekoli. "To, aby vítěz soutěže přišel se svým albem na trh první, zajišťuje vysílací smlouva všech čtyřiceti semifinalistů s TV Nova. Podle ní nesmí tři měsíce vstoupit do jednání s jinou gramofirmou," podotýká ještě Herman.

"V Polsku vyšla deska asi pěti finalistům. I u nás se ukazuje, že talentů je dost. Jako vydavatel ovšem nejsem zatím na sto procent přesvědčen o nikom. Momentální chvilkový zájem o některé nestačí. Hledám osobnost, která nebude jenom umělohmotná postava z televize."

Konkrétní jména nepadla, porota nemůže v této fázi na nikoho upozornit, aby měli všichni soutěžící rovné příležitosti.

Porota hodnotí ,zfleku"

Vítěz bude díky soutěži mediálně velmi známou osobností. Na vydavatelství BMG pak bude, aby toho využilo.

"Bylo by nejlepší, kdyby vítěz SuperStar letos vyhrál anketu Český slavík. Měl by. Je to anketa popularity a já tvrdím, že když mu lidé pošlou esemesky do Česko hledá SuperStar, mohli by ho podpořit i v anketě. Písničky na jeho desce nebudou žádná alternativa, ale dobrý střední proud v tom nejlepším smyslu slova. Už nyní se ohlížíme po vhodných skladbách. Díky našemu firemnímu systému můžeme vybírat od autorů z celého světa," tvrdí Herman.

Před středečním natáčením nedělního čtvrtfinále v pražské Měšťanské besedě se porota poprvé sešla s účinkujícími v pondělí a přihlížela, jak se připravují. O den později si je poslechla a učinila pár poznámek k jejich výkonům. Pak už se jelo načisto, před kamerami.

"Když je hodnotím, jsem vždy čtvrtý v řadě. Ať se připravím vyslovit cokoli, nikdy nevím, jestli to samé neřekne někdo přede mnou. Na tom, co soutěžícím řekneme, se spolu nedomlouváme. Buď z nás vypadne něco vtipného, nebo naopak blbého, ale vždycky to je k věci."

S ostatními porotci se zatím snášejí dobře, byť názory na některé soutěžící měli rozdílné. Vidí se prý jenom během práce v soutěži (samozřejmě vyjma manželů Osvaldové a Soukupa), takže pro příchod ponorkové nemoci není prostor.

Ze třetího kola mezi deset finalistů postoupili Martina Balogová (25) a Julian Záhorovský (19).

JULIAN CHCE ZPÍVAT S KAPELOU

Jakým způsobem jste se do soutěže dostal?

Přilákaly mě upoutávky, které běžely v televizi. Pak jsem se dozvěděl, kdo bude v porotě a napadlo mě, že by bylo dobré znát její názor, abych věděl, jestli má cenu zpívat dál. To byl hlavní důvod.

Byla k vám porota vždy vlídná?

Pokaždé řekne na rovinu, co si myslí. Ke mně zatím byla shovívavá.

Netajíte se obdivem ke skupině Chinaski. Co se vám na ní líbí?

Poprvé jsem slyšel písničku Dlouhej kouř. Viděl jsem ji v televizi, ale nemohl jsem si zapamatovat název kapely. Písničku jsem si začal zpívat a později jsem vypátral i název skupiny. Líbí se mi, protože je to pohoda a muzikanti se při tom baví.

Co ještě posloucháte?

Hlavně českou muziku: Ready Kirken, Lucii, Wanastowi Vjecy, Kabát. Pro slovní inspiraci, protože píšu texty pro svou kapelu.

Jakou kapelu máte?

Je tříčlenná, já hraju na kytaru a zpívám, na bicí a baskytaru hrají bráchové - dvojčata, která si vůbec nejsou podobná. Hrajeme to, co se nám líbí. Melodické písničky, stoprocentně česky.

Jak se skupina jmenuje?

Zatím Wolnej pád, ale první koncert máme teprve před sebou. Vystupovali jsme s naší předcházející skupinou Navar, ze které jsme ale kvůli neshodám na tvorbu my tři odešli.

Věřil jste, že při své hlasové indispozici ze čtvrtfinále postoupíte?

Nevěřil, protože můj výkon nebyl dobrý. Byly to strašné nervy, kdybychom ve studiu měli čekat na výsledky o hodinu déle, asi bych to nevydržel.

Kdo je podle vás favoritem soutěže?

Jsem rád, že po mně nechcete jméno vítěze. Pro mě jsou favority Sámer Issa a Martina Balogová. Uvidíme, kdo do finálové desítky ještě přibude.

Startovní listina čtvrté skupiny a šance na postup

Tomáš Krzyžanek

Horní Líštná, 19 let. Jeho snem je být slavný jako Daniel Hůlka. Občas zapomene text, nicméně talent má. Jako hezounek má velké sympatie, dokázal obměkčit i porotu.

Tip Práva: 60%

Madalena Joaová

Brno, 20 let. Když zpívala ve výběrovém kole v Brně, ochranka přikládala hlavu k polstrovaným dveřím, aby ji slyšela. Má skvělý hlas.

Tipy Práva: 70%

Dita Halová

Uherský Brod, 23 let. Nemá moc velkou sebedůvěru, ovšem jako jedna z mála jasně chápe zákony šoubyznysu. Podle poroty je velmi výrazný typ.

Tip Práva: 50%

Veronika Šotová

Ivančice, 17 let. Vyhrála už v televizní soutěži Caruso show a dostala se do finále soutěže Jihlava talent. Tvrdí o sobě, že je dobrá a dokáže zaujmout.

Tip Práva: 40%

Markéta Egermaierová

Plzeň, 23 let. Má obrovský hlasový fond a osobitý projev. Inspirovala ji kariéra Lucie Bílé: když ona vstala od psacího stroje, proč by referentka Markéta nemohla vstát od papírů.

Tip Práva: 50%

Marta Balážová

Bruntál, 19 let. Studuje Konzervatoř Jaroslava Ježka. Stala se 2. vicemiss Dívka České republiky, vystupovala v Caruso show a hrála ve filmu Černý slzy.

Tipy Práva: 50%

Petra Páchová

Mladá Boleslav, 17 let. Pro potěšení své i posluchačů vystupuje se svou skupinou na plesech. Věří, že v soutěži Česko hledá SuperStar zažije větší úspěch.

Tip Práva: 40%

Šárka Vaňková

Jirkov, 16 let. Loni se dostala do finále celostátní soutěže Zlíntalent. Tvrdí o sobě, že dobře zpívá, baví ji to a pracuje na sobě. Podle poroty její projev funguje.

Tip Práva: 60%

Tomáš Poduška

Chodov, 18 let. Jeho vzorem je Eminem a on o sobě tvrdí, že se chce stát SuperStar, protože na to má. Jeho sestra minulou neděli nepostoupila.

Tip Práva: 40%

Petr Poláček

Neratovice, 19 let

Jeden z mála rockerů v poli čtyřiceti čtvrtfinalistů. Má rád Pavola Haberu a skupinu Bon Jovi. Podle poroty by na sobě měl ještě pracovat.

Tip Práva: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám