Hlavní obsah

Porota Czech Press Photo stojí za vítězným snímkem soutěže

Mezinárodní porota soutěže Czech Press Photo stojí za svým výběrem vítězného snímku letošního ročníku tuzemské fotožurnalistické ceny. Jednohlasně se shodla na faktu, že není důvod k anulaci ocenění Fotografie roku, informovala za pořádající společnost Anna Vacková.

Foto: Lukáš Zeman

Vítězná fotka Lukáše Zemana

Článek

Fotografií roku se stal snímek Lukáše Zemana, který podle něj zachycuje samici orangutana s umírajícím potomkem na Borneu, kde tito primáti trpí ustupujícím pralesem. Výběr snímku vyvolal kritiku několika předních českých fotografů.

Podle nich fotografie není žurnalistickým snímkem a autor mohl jeho význam posunout formulací popisku. Oslovili proto odborníka na primáty Stanislava Lhotu, aby posoudil, zda snímek zobrazuje to, co autor tvrdí. Podle Lhoty nelze z fotografie poznat, zda mládě umírá, nebo jen odpočívá a rukou se zřetelně drží matčiny srsti. Samice podle odborníků žije poblíž krmné platformy a v dané lokalitě není známo uhynutí žádného mláděte. Ve zprávě Lhota ale uvádí, že nebylo v možnostech poroty posoudit, zda fotografie je autentická. Posudek dostali i všichni členové poroty.

„Můžeme posuzovat pouze informaci, kterou máme před sebou, a sílu té fotografie. Na základě toho jsme vybrali správný snímek. Je to dobrá fotografie. Souhlasím s tím, že upozorňuje na velmi důležité téma. To je jedním z důvodů, proč jsme ho vybrali,” říká porotce Joao Silva.

Volil by stejně

„Posudek pana Lhoty nijak nezměnil můj názor. Takže kdybych měl volit znovu, volil bych tentýž snímek jako Fotografii roku,” říká další člen poroty Tamas Szigeti.

„Vítězný snímek není jen o přírodě, ale mnohem víc o prostředí, ve kterém lidé žijí. Určitě by bylo jednodušší vybrat na ocenění kvalitní snímek z turbulentního politického dění v ČR. Možná i proto, že v porotě zasedly osobnosti světové fotografie, se porota rozhodla pro daleko náročnější řešení, nabourat zaběhnuté konvence a očekávání, upozornit na globální problémy, protože je nejvyšší čas řešit je v zájmu celého lidstva. Reakce, které vyvolala, jsou důkazem, že se rozhodla správně, že rozhýbala stojaté vody nahlížení na současnou fotografii,” uvedl porotce Marián Pauer, slovenský pedagog a publicista.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítěz soutěže Czech Press Photo 2018 Lukáš Zeman a jeho snímek orangutana.

V porotě, jíž předsedal Petr Josek, zasedli ještě fotografové Ami Vitaleová, Markéta Navrátilová a Karel Cudlín, šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch a pedagog Filip Láb. Svou porotu pak měla sekce pro video.

Kritici dnešní podoby soutěže koncem listopadu vyzvali vedení k její proměně. Chtějí jí vrátit zaměření na žurnalistickou fotografii, porota by se měla každoročně obměňovat, hlasovat veřejně, uplatňovat požadavky na autentičnost fotografie a omezit manipulaci s obrazem i vyzněním snímku. Czech Press Photo uvádí, že od příštího roku zavede on-line rozhodování poroty.

Reklama

Výběr článků

Načítám