Hlavní obsah

Pojišťovna štěstí sází na emoce a řemeslo

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déle než rok ohlašovala televize Nova, že její první velký dramatický seriál Pojišťovna štěstí bude napsaný nově a neotřele. Rozdráždila zvědavost novinářů i diváků, kteří se včera večer konečně dočkali - a pak jako první zazněl z obrazovky ranní pozdrav. Dobrý den.

Foto: Matěj Sládek

Three Wild Guns

Článek

Nic konvenčnějšího by snad nikdo nevymyslel a ani několik následujících dialogů, které byly sice vtipné, ale zároveň i toporně vysvětlující, rozhodně neslibovalo, že by příběh brzy mohl nabrat svižnější tempo.

S přibývajícími scénami však už jen rostlo podezření, že scenáristka si dokáže hrát s příběhem i divákem zcela suverénně a pokud jí rozpačitý začátek náhodou nevnutil někdo jiný, zřejmě si jím udělala dobrý den ze všech, kteří od ní kvůli ohromné reklamní kampani Novy očekávali málem nejoriginálnější "rozstřel" v dějinách českého televizního seriálu.

Sázka na tradiční pojetí a řemeslo

Pupeční šňůru s domácí tradicí ale Pojišťovna nepřestřihla, Nova totiž vsadila na nejoblíbenější téma seriálového publika, které tvoří ženy, tedy vztahy a osudy v rodinách. Je zřejmé, že chce vyprávět o všedních dnech průměrných Čechů, mezi něž se může počítat i ředitel malé oblastní pojišťovny s novým domem a atraktivní manželkou, která si ihned zjedná na pomoc v náhle rozlehlé domácnosti hospodyni. Přesto bude většině diváků jistě mnohem bližší rodina mladé těhotné matky dospívajícího syna, která se v posledních týdnech před porodem zaobírá spokojeným natíráním postýlky namísto hledáním chůvy.

Nova se evidentně pokusila vyrobit titul, který by odpovídal nárokům dnešní televize, aniž by se u toho pokrytecky tvářila, že jí jde o něco vznešenějšího než řemeslo. Patrně to bude zvládat s mimořádnými proměnami tempa i rytmu, které nejsou v domácí produkci zvykem. Scenáristka směle zkouší různé způsoby vyprávění, některé postavy rychle načrtává jako pouhé typy a nebojí se od scény jak vystřižené ze situační komedie náhle přeskočit k citlivé a realistické charakteristice, kterou mimochodem zvládá mimořádně úsporně, a v rychlém tempu divákům pod nos nasází rodinné malichernosti i největší tragédie.

Známí herci

Herecky jí pomáhá vyzrálá Jiřina Jirásková, která si s chutí vykreslila drobnou karikaturu nové hospodyně, Yvetta Blanarovičová zřejmě předvede schopnost citlivě balancovat mezi komediální a vážnou polohou a šestnáctiletý Vojtěch Kotek se může sebevědomě zařadit k oporám seriálu. Na premiéře si přál, aby Novu konečně někdo za něco pochválil. Po prvním dílu by to sice bylo předčasné, ale jeho pochválit už lze. Škoda, že nechce být hercem.

Anketa

Jak se vám líbil první díl seriálu Pojišťovna štěstí?
Byl nadprůměrný
49,6 %
Představoval průmer
23,6 %
Byl slabý
26,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1806 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám