Hlavní obsah

Pohřeb Karla Hály se uskuteční 10. července ve Strašnicích

Pohřeb zpěváka Karla Hály, který v neděli v noci zemřel v pražské Nemocnici Na Homolce, se uskuteční 10. července odpoledne v pražském krematoriu ve Strašnicích. Poslední rozloučení s jedním z nejlepších českých interpretů swingové hudby bude ve velké obřadní síni, sdělila kancelář krematoria.

Článek

Podle informací pozůstalých zemřel čtyřiasedmdesátiletý Hála údajně na následky prasklé břišní aorty. Zdravotní stav Hály se podle jeho příbuzných zhoršil v neděli navečer. Záchranná služba ho převezla do nemocnice v Roudnici nad Labem, následně byl letecky převezen do Nemocnice Na Homolce, kde krátce před půlnocí zemřel.

Karel Hála se narodil 2. října 1933 v Hradci Králové. Na české hudební scéně působil od 50. let 20. století. Po studiích na konzervatoři začínal jako muzikálový a operetní zpěvák v Armádní opeře, působil i v Hudebním divadle v Karlíně. Poté vystřídal několik pražských scén, působil mimo jiné v Divadle ABC a v Rokoku. Zahrál si i několik epizodních rolí ve filmu, v několika českých filmech i zpíval. Za svůj život zpíval s mnoha předními českými tanečními orchestry, snad nejvýznamnější byla jeho spolupráce s Orchestrem Karla Vlacha a orchestrem Karla Krautgartnera.

Podle odborníků zpěvákovi přezdívanému Mr. Swing značný hlasový rozsah umožnil překračovat obvyklý repertoár a hranice žánru. Mezi jeho hity patří skladby Ona je krásná, Dívka toulavá, Lodí bílou, Šeříky až bílé, Vrať se do Sorenta, Síť houpací, Chci zapomenout, Dej mi pár okovů nebo Hádej Matyldo.

Reklama

Výběr článků

Načítám