Hlavní obsah

Pohádkové Tajemství staré bambitky

Právo, Věra Míšková

Bylo nebylo jedno království… Věta, která bude v nadcházejících svátečních dnech provázet všechny milovníky pohádek při každém zapnutí televizního knoflíku, se váže i k jedné docela nové: Tajemství staré bambitky natočil s hvězdným obsazením režisér Ivo Macharáček a Česká televize ji připravila pro vánoční večer 25. prosince ve 20.00 na ČT 1.

Článek

V jednom z těch mnoha království, malém a klidném, žili král Vilém a královna Olivie. Jenže ten král měl neposednou povahu, nic ho neudrželo doma, a místo aby moudře a řádně spravoval zemi, byl se svou paní pořád na cestách.

Vládu nad říší přenechával až příliš často královské radě, v níž hlavní slovo měli proradní rádcové Ferenc a Lorenc, jejichž hlavním zájmem bylo uvalovat na lidi nové a nové daně a pakovat si z nich vlastní kapsy.

Jediný, kdo se dokázal zastat obyčejných lidí, byl původním povoláním hrnčíř, nyní loupežník Karaba, a činil tak samozřejmě po loupežnicku: výběrčí daní přepadával a nespravedlivě vybrané peníze zase vracel lidem.

Ale když se mu narodila dcerka Anička, uložil loupežnické řemeslo i se starou bambitkou na dno truhly a vrátil se k hrnčířskému kruhu.

Ve stejnou dobu jako Anička se královskému páru narodil syn Jakub, a my už správně tušíme, že přijde čas, kdy se oba mladí lidé setkají. To ale až za je Anička první velkou rolí. Získala ji na základě konkurzu a považovala to skoro za zázrak.

„Vždycky jsem si hrála na princezny, ale na jiné, než bývá obvyklé,“ říká s úsměvem a vysvětluje: „ Měly jsme s kamarádkou u nich na zahradě velký strom, to byl náš hrad, a tam jsme si hrály – naše princezna snů byla Xenie z Arabely. A to rozhodně nebyla žádná křehotinka, takže se dá říci, že Anička se jí v něčem trochu blíží.“ Prince hraje písničkář a muzikant Tomáš Klus, který se ke svému hereckému přání přiznal v jednom televizním pořadu – a role opravdu přišla.

„Myslím, že Vánoce, dárky i pohádky jsou hlavně pro děti, a věřím, že Tajemství staré bambitky se jim bude líbit stejně jako všechny ty, které si o Vánocích tradičně pouštějí,“ říká idol dívčích srdcí, který bude v pohádce samozřejmě také zpívat. A jaké dostával on sám jako dítě dárky?

„Jednou jsem dostal uhlí, protože jsem zlobil. Chodil jsem osahávat nachystané dárky, jestli jsou tvrdé, nebo měkké, abych poznal, co v nich je. Pod stromkem mě pak čekal jenom jeden balíček, a v něm bylo uhlí. Ty ostatní mi dali až potom, když mě přešlo zklamání.“

Hvězdné obsazení i známá místa

Také další obsazení je hvězdné: do věku krále dospěl někdejší mnohonásobný princ Jan Čenský, královnu hraje Tereza Kostková, jejich proradné chamtivé rádce Miroslav Vladyka a Jiří Lábus, který – ač se pohádkově nejvíc proslavil televizním Rumburakem - vzpomíná, že on sám ještě patří ke generaci, která znala pohádky spíše z kina než z televize. „Když jsem seděl na předpremiéře Tajemství staré bambitky v první řadě, vzpomněl jsem si na své dětství – s oblibou jsem sedával taky tak vepředu. Řekl bych, že naše Bambitka má šanci, aby ji děti chtěly vidět víckrát, nejen o Vánocích,“ dodává herec.

Jeden z nejpopulárnějších pohádkových čertů Ondřej Vetchý hraje tentokrát hrnčíře-loupežníka, kuchařskou dvojici pak Petr Štěpánek a Vilma Cibulková.

S hrdiny Tajemství staré bambitky se vypravíme na hrad Bítov i na zámek Lemberk, do skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem a do muzea lidových staveb do Kouřimi. Tam všude trávili herci léto v kostýmech, které pro ně navrhla Alena Schäferová.

„Oblékat pohádku je velká radost, práce, které je dnes bohužel jako šafránu, “ poznamenává výtvarnice a o kostýmech pro Bambitku říká: „Jako výchozí dobu k základní siluetě jsem si vybrala gotiku, ale v moderním pojetí. V pohádce mají být kostýmy malebné, čitelné, dotvářejí charaktery postav. Jsem vždycky ráda, když mohu naplno pustit vlastní fantazii, když má oblečení i vtip."

S režisérem Ivo Macharáčkem jsme se shodli na tom, že chceme vytvořit jednoznačné postavy tak, aby každá měla svůj styl a barvu. Tak třeba král s královnou, kteří se milují tak, že zapomínají na své vládcovské povinnosti a jsou slepí i vůči nepravostem, jež páchají jejich rádci, chodí v červené barvě lásky…“

A jak to dopadne nejen s láskou, ale i se spravedlivým loupežníkem a proradnými rádci , už se nechme překvapit. Vánoce jsou za dveřmi.

Reklama

Související články

V lednu začnou točit další Star Trek

Pokračování sci-fi Star Trek se podle serveru TrekMovie.com začne natáčet 15. ledna 2012. Režisérem bude opět J. J. Abrams, který v minulých týdnech hledal na...

Mitch Winehouse: žádný film o Amy nedovolím

Mitch Winehouse, otec zesnulé zpěvačky Amy Winehousové, se vyslovil proti myšlence natáčení filmu o této výrazné předčasně zesnulé postavě hudebního světa....

Výběr článků

Načítám