Hlavní obsah

Pierre Richard bude točit v Praze

V pražských filmových ateliérech i exteriérech začne koncem srpna natáčet režisér Christophe Barratier s hercem Pierrem Richardem. Film se jmenuje Faubourg 36.

Článek

Podle francouzského listu Le Figaro bude tento snímek společnosti Pathé a herce a producenta Jacquese Perrina, kteří do něj vloží 28 miliónů eur (asi 780 miliónů korun), poctou umělcům z music-hallu, kamarádství i důstojnosti obyčejných lidí. Jeho zápletka je prostá - tři zaměstnanci předměstského music-hallu, který zkrachoval, se rozhodnou ho obsadit a dát dohromady vlastní představení v naději, že případný úspěch jim umožní divadélko koupit.

Barratier debutoval v celovečerní tvorbě jako režisér snímkem Slavíci v kleci, který byl do českých kin uveden v září 2004. Ve Francii rok předtím překonal návštěvností 6,5 miliónu diváků i Harryho Pottera. Ve filmu o internátní škole pro problémové děti tehdy hráli například Gérard Jugnot, Francois Berléand, Kaddour Merad nebo Jaques Perrin.

Barratier vystudoval klasickou kytaru v Paříži a zvítězil na několika mezinárodních hudebních soutěžích. V roce 1991 vstoupil do světa filmu. Jako producent se podepsal pod snímky Children of Lumiere (Děti světla) nebo Mikrokosmos. Pro nový projekt angažoval i některé herce ze "Slavíků", dále se v něm objeví i Clovis Cornillac a mladá Nora Arnezederová. Kromě studia se má film Faubourg 36 natáčet například v Lucerně, v pražské opeře i na "zelené louce" na planině nad Běchovicemi, kde už vyrostly kulisy staré Paříže.

Pan Roztržitý začínal v kabaretu

Populární francouzský herec Pierre Richard, který minulý týden oslavil třiasedmdesátiny, se touto rolí vrátí tak trochu do svých začátků; kariéru začal totiž právě v pařížských kabaretech. Po několika drobných filmových rolích se počátkem 70. let prosadil jako výrazný filmový komik, jehož osobitý humor a smysl pro gagy navazuje na umění klasiků němé grotesky.

Do širšího povědomí se zapsal autorsko-režijním debutem Roztržitý. Postavu naivního smolaře, nešťastného a poněkud ušlápnutého rtuťovitého človíčka, který nevědomky vše komplikuje, pak rozvíjel v nejrůznějších variantách i v dalších bláznivých komediích. Popularitu mu přinesly především snímky Velký blondýn s černou botou a Návrat velkého blondýna.

V roce 1996 přijel Richard na MFF v Karlových Varech, kde byl oceněn za roli kuchaře a sběratele exotických receptů v tragikomedii Tisíc na jeden recept zamilovaného kuchaře. Uvedl tehdy, že smích pokládá za zbraň proti tomu, čím může život ublížit, a přiznal, že touhu rozesmávat lidi poprvé pocítil při studiích v církevní škole. Chtěl tak vzdorovat smutku a někdy i beznaději - proto se rozhodl pro film a divadlo.

Desítky let ve službách filmové komedie ho prý v osobním životě nepoznamenaly, neboť ze sebe nedělá hloupého ani nešaškuje. "Je to obtížný žánr, mnohdy těžší než drama. Proto se domnívám, že mi dobře poslouží jako základ k vážnějším rolím," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám