Hlavní obsah

Petrohradské divadlo bude po 28 letech v Praze

Právo, Radmila Hrdinová
Praha

Po 28 letech se v Praze představí Velké dramatické divadlo G. A. Tovstonogova z Petrohradu, jedno z největších státních divadel Ruské federace. Ve Stavovském divadle uvede dramatizaci Dostojevského povídky Strýčkův sen (2. 10.) a Vládu tmy L. N. Tolstého (4. 10.).

Článek

Velké dramatické divadlo vzniklo v roce 1919 na scéně Petrohradské konzervatoře. Zlatý věk zažilo v letech 1950–89 pod vedením režiséra Tovstonogova. Od roku 2007 ho vede Timur Čcheidze, který je i režisérem inscenací pražského hostování.

„Čcheidze ve Strýčkově snu vybudoval dokonalou klasickou komedii, v níž smích je v závěru protržen notou zvonivého ticha a trpkosti,“ psala ruská kritika o inscenaci.

Té dominuje Oleg Basilašvili, známý českým divákům z nedávného uvedení televizního seriálu podle Bulgakovova románu Mistr a Markétka, v němž ztvárnil Volanda.

Čcheidzeho Vláda tmy je podle kritiky „cestou násilím a ponížením, cestou z vlády tmy k vládě světla“. Především je ale přehlídkou detailního herectví předních osobností petrohradského souboru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám