Hlavní obsah

Petra Janů v Lucerně poprvé na vánočním koncertě

Lídr kapely Olympic Petr Janda a klavírista Petr Ožana budou hosty vánočního koncertu Petry Janů, který se uskuteční 17. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny. Populární zpěvačku doprovodí orchestr Golem Jana Václavíka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Janů

Článek

„Já jsem vánoční Lucernu ještě nikdy neměla, a to už na jevišti stojím čtyřicet let. Mám z toho docela trému, ale těším se. Vánoce moc ráda nemám, ale na koncertech mně nevadí a naopak si dělám Vánoce se svým publikem,” řekla Janů.

Se svým hostem Petrem Jandou zazpívá jejich dva hity Jedeme dál a Není nám už sedmnáct, s Petrem Ožanou hit skupiny Queen Bohemian Rhapsody a muzikálovou skladbu Memory. „Nebudou chybět hity ani klasický vánoční repertoár s dvěma novými písněmi, abychom ten vánoční stromeček ověsili nějakými bonbónky,” dodala Janů.

Rock, pop i Gershwin

Janů vyprodala Lucernu loni 19. listopadu, když zde oslavila šedesáté narozeniny. Na koncertu tehdy představila také kompilaci hitů s názvem Má pouť. Výpravný komplet tří CD nabízí výběr úspěšných skladeb napříč její čtyřicetiletou hudební dráhou od rockových začátků přes pop, filmové melodie a Georga Gershwina až po její muzikálovou kariéru.

Petra Janů (vlastním jménem Jana Petrů) od roku 1972 působila v Semaforu. V roce 1977 zpívala v poprockové skupině Pro-rock, s níž natočila první album Motorest. Roku 1984 vydala album 12 Famous And Awarded Movie Songs, kde byly filmové písně oceněné Oscary. Později pro ni některé písně skládal Petr Janda, spolupracovala i s kytaristou Petřinou. Během kariéry natočila dvě desítky alb a účinkovala v deseti muzikálech. Za roli Královny ve Třech mušketýrech uváděných Divadlem Broadway byla nominována na cenu Thálie 2004.

Vedle Petry Janů plánují vánoční koncerty v Praze a dalších městech i další umělci. Například Marie Rottrová za doprovodu Septet Plusu, dětského sboru Coro Picollo a speciálních hostů vystoupí v Lucerně 2. prosince. Poté zavítá do Brna, Ostravy, Bratislavy, Olomouce a Českých Budějovic. Vánoční koncert skupiny Olympic se bude v Lucerně konat 6. prosince. Aneta Langerová vánoční koncert se smyčcovým triem nabídne 17. prosince v pražském Divadle Hybernia. Na stejném místě 22. prosince vyvrcholí letošní turné Václava Neckáře a skupiny Bacily.

Různá místa v České republice navštíví s adventním koncertem Helena Vondráčková, která pak 22. prosince plánuje koncertní show v pražské Lucerně. Hostem bude zakladatel skupiny Elán Vašo Patejdl, doprovodnou kapelou Charlie Band. Eva Urbanová uskuteční vánoční koncert 21. prosince na pražském Žofíně. Doprovodný orchestr povede dirigent Robert Jindra, jako host zazpívá Svatopluk Sem.

Reklama

Výběr článků

Načítám