Hlavní obsah

Petr Zelenka prozradil, že Karamazovi se chystají do Tokia i Ruska

Právo, míš

Režisér Petr Zelenka, jenž za snímek Karamazovi obdržel Českého lva, se v rozhovoru vyjádřil k nominacím. Prozradil, že Karamazovi se chystají na soutěžní festival do Německa, Tokia a film se připravuje také pro ruská kina.

Foto: Michal Procházka, Právo

Film Karamazovi režiséra Petra Zelenky již před Českým lvem obdržel ocenění mezinárodní poroty na Karlovarském filmovém festivalu.

Článek

Karamazovi jsou nejlepším filmem roku - cítíte to i jako ocenění práce těch, které akademie neodměnila jednotlivě?

Ano, jsem spokojen. Překvapilo mě totiž, že akademie nedala ani nominaci Alexandru Šurkalovi za kameru. Je sice možná pro někoho na ocenění moc mladý (38 – pozn. red.), ale je výborný. Převést 150 stran textu do obrazového vyprávění považuji opravdu za mimořádný výkon.

Chtěli jste uchovat i pro širší publikum ojedinělé představení Dejvického divadla Lukáše Hlavici, které vycházelo z Schormovy dramatizace románu F. M. Dostojevského. Naplnil se tento účel?

Myslím, že ano, kromě uvádění filmu v kinech jsme vydali 60 tisíc mimořádně obsáhlých programů, kde se lidé o pozadí vzniku filmu vše dozvěděli. Těch šedesát tisíc výtisků sice nestačilo pro všechny diváky, kteří přišli, ale stejně to je hodně, a předpokládám, že málokdo šel do kina sám…

Váš film už úspěšně soutěžil na Karlovarském festivalu, kam se chystá dál?

Ve Varech to byla spíš ostuda (zvláštní uznání od mezinárodní poroty – pozn. red.), teď se chystáme na jeden soutěžní festival do Německa, pak do Tokia a připravujeme distribuční uvedení v ruských kinech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám