Hlavní obsah

Petr Bende: Chtěl jsem, aby bylo písničkové

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Petr Bende vydal nové album Trojka. "Když jsme zpočátku zvažovali, jak nové album producentsky pojmeme, byl Rizzo jednou z možných variant. Chtěl jsem s ním nahrát víc písniček, ale z časových důvodů z toho nakonec sešlo. Přesto jsme spolu rok a půl komunikovali, posílal jsem mu demosnímky a on si z nich k produkování nakonec vybral písničku Láska," řekl v rozhovoru pro Právo Bende.

Foto: Archiv, Právo

Petr Bende (vpředu) momentálně se svou kapelou dokončuje tradiční Vánoční turné. Další informace jsou na webové stránce www.petrbende.cz.

Článek

Vydání nové řadové desky vám trvalo čtyři roky. Proč tak dlouho?

Jednak jsem loni vydal CD a DVD Vánoční koncert, jehož příprava zabrala skoro rok a půl, a také jsem si chtěl ověřit, jestli pro mě budou nové písničky zajímavé i po čase. Měl jsem jich dost, nějakých dvaatřicet. Všechny jsem složil pro nové album, protože nerad sahám do šuplíku ke starším. Na desce je jich nakonec patnáct. V neposlední řadě jsem se chtěl posunout v textech, protože jsem cítil, že v nich je třeba udělat změnu. To také vyžadovalo nějaký čas.

Textování jste se nakonec vzdal. Bylo to těžké rozhodnutí?

Nebylo. Ale není to tak, že bych se textů vzdal úplně. Na některých jsem spolupracoval a všechny jsem pak konzultoval. Některé jsem už měl téměř napsané, ale požádal jsem svého kamaráda, písničkáře Slávka Janouška, aby mi pomohl dokončit je. Když skládám písničku, přicházejí mi většinou rovnou i texty. Když to tak není, zpětně se k jejich psaní nerad vracím. Proto jsem k napsání zatím nepřipravených textů oslovil i písničkáře Ivo Cicvárka a Textovou dílnu.

Co je Textová dílna?

Je to webová místnost, kterou založil Slávek Janoušek s dalším svým kamarádem. Shlukla se v ní hromada textařů a básníků nejrůznějšího věku, kteří tam představují svá díla a diskutují o nich. Díky této aktivitě na většinu písniček na desce vzniklo hned několik textů. Třeba skladba Na polštáři jich měla třináct, a všechny byly velice dobré.

Na desce se představujete jako rocker, popový zpěvák i písničkář. Jaká je v současnosti vaše skutečná tvář?

Baví mě mainstreamová kytarová hudba, která někdy zabředne více do akustické podoby. I v takových skladbách je ale vždycky přinejmenším náznak bigbítového cítění a energie.

Písničku Láska produkoval Američan Carmen Rizzo. Jak k této spolupráci došlo?

Když jsme zpočátku zvažovali, jak nové album producentsky pojmeme, byl Rizzo jednou z možných variant. Chtěl jsem s ním nahrát víc písniček, ale z časových důvodů z toho nakonec sešlo. Přesto jsme spolu rok a půl komunikovali, posílal jsem mu demosnímky a on si z nich k produkování nakonec vybral písničku Láska. Potom přijel do Prahy, dva dny jsme nahrávali a pak si to odvezl do Ameriky k dokončení. Tím jsme nastolili náladu a zvuk celého alba. Chtěl jsem, aby bylo písničkové a uchopitelné. Zbylou producentskou činnost jsem nechal na kapele a na sobě.

Najdou si nové písně cestu do vašeho koncertního repertoáru?

Určitě, a moc se na to těším. Některé jsme už v posledním roce s kapelou na koncertech hráli, protože jsme byli nedočkaví, co na ně lidi řeknou. Příště už budou převažovat.

Momentálně jste na Vánočním turné, které vyvrcholí 22. prosince v Uherském Brodu. Na podobné koncerty vyrážíte pravidelně. Co na nich shledáváte zajímavého?

Je to tradice, a já mám tradiční věci rád. Těší mě, že po šesti letech ježdění s vánočními koncerty je většina těch letošních vyprodána. Každý rok připravujeme úplně nový program. Letos jsme zařadili spoustu nových písniček, nové úpravy koled, coververzi skladby Sluneční hrob od Blue Effectu a třeba i novou úpravu sváteční písně Halleluja.

Co chystáte na příští rok?

Koncertování bude už v duchu nového alba. V lednu si uděláme volno a budeme zkoušet nový program. Už v únoru vyrazím na koncerty s kapelou i se svým bočním projektem Kolotoč, který máme s písničkářem Pavlem Helanem. V létě přijdou festivaly a pak už začneme plánovat nové vánoční koncerty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám