Hlavní obsah

Pendulum se kývá mezi rockem a drum´n´bassem

Novinky, Alex Švamberk

Jednou z hlavních hvězd festivalu Rock For People je australsko-britský soubor Pendulum, který se pohybuje mezi drum´n´bassem a tvrdým rockem. Už toto spojení z něj činí jednu z nejoriginálnějších kapel nového tisíciletí. O plánovaném koncertu jsme hovořili s baskytaristou a DJem souboru Garethem McGrillenem.

Článek

Bude vaše vystoupení v Hradci Králové spíše rockové nebo elektronické?

Bude to vystoupení Pendula, takže tam bude všechno, co můžete slyšet na deskách , a ještě něco navíc, dokonce i mix věcí, co jsem dřív nehráli. Jak tomu budete říkat, záleží na tom, kam sami Pendulum zařazujete, zda k rocku, nebo do drum´n´bassu.

Ptám se, protože každé z vašich alb bylo úplně jiné.

Ano, první byl čistý drum´n´bass, druhé přinášelo experimenty s obohacením drum´n´bassu o vlivy rocku a třetí bylo směsí toho, co přinášely první a druhé album, ale na vyšší úrovni.

Co vás vedlo, že jste se vrátili k rocku, který pomalu působí vyčerpaně?

Věnovali jsme se rocku a punku dávno před tím, než jsme se zaměřili na drum´n ´bass. A když se objevil drum´n´bass, bylo to jako druh rocku. Byl tvrdý, i když v něm nebyl kytary a žádné skutečné bicí, zněl to tak tvrdě jako Slipknot nebo Meshuggah, bylo to tvrdé jako tvrdý rock. A protože jsme stejně byli ovlivněni rockem, tak jsme do naší hudby zase začali vracet kytary.

Rock mě v raném věku hodně inspiroval a některé nové kapely, myslím tvrdě rockové nebo metalové jsou skutečně dobré, i když jiné jsou na vyhození. Líbí se nám Cancer Bats nebo Meshuggah. Ale inspiruje nás jakákoli tvrdá hudba, nejen rock. Takoví byli Pendulum vždycky.

Do jisté míry ale poslední dvě desky naznačují odklon od elektroniky.

Elektronická hudba zažívá nyní období komerce, house dominuje žebříčkům, stačí vzít Swedish House Mafia nebo Black Eyed Peas. Elektronika nyní ukazuje svoji komerční tvář, možná ji zase ztratí a ukáže svou undergroundovou tvář, drum´n´bass nebo dub step.

Každá zajímavá undergroundová hudba se ale vždy změnila v mainstream.

Vždycky, to máte pravdu.

Budete taky hrát některé z převzatých skladeb, které ukazují váš široký záběr?

Myslím si, že ano, ale nemohu vám ještě říci, co přesně, protože v příštích několika dnech budeme zkoušet, takže si nejsem ještě zcela jist.

Jak jste vybírali skladby, které jste remixovali, když jsou od tak rozdílných kapel, jako jsou Led Zeppelin, Coldplay, Metallica. Linkin Park a Prodigy?

Vybírali jsme je na základě seznamu z rádia. Když se zaměříte na remix, vybíráte ty skladby, o nichž si myslíte, že remixovat jdou. Nic jiného v tom není. Chcete odvést dobrou práci.

Jaké to bylo hrát před čistě rockovými Linkin Park?

Bylo to dobré, publikum bylo početné, ale je těžké být předkapelou a hrát pro publikum, které přišlo na hlavní hvězdy. Ale odezva na nás byla velmi dobrá.

Není těžká vaši hudbu převést do živé podoby?

Je to obtížná tvrdá práce, je to vlastně opak práce zvukaře, kdy se od celku dostáváme k jednotlivým částem a prvků a u těch musíme zjistit, jak je hrát živě. U každé písně je to velmi obtížné, ale stojí to za to, protože není mnoho lidí, kteří hrají živě.

Mění zkušenost z koncertů vaše pojetí?

Trochu jo, snažíme se album vždy rozdělit, jedna jeho část je ovlivněna živým hraním, další je inspirovaná jen hudbou samou. Dost si ale věříme v tom, že to co uděláme ve studiu, budeme schopni zahrát naživo.

Co je pro vás zajímavější – být ve studiu, nebo hrát živě na turné?

Pro nás představuje studio dovolenou pro živém hraní. Když pak vyrazíme na turné, jsou to prázdniny od natáčení .

Berete hudbu i jako vyjádření sociálního postoje?

Ani ne, sice každý máme své názory, ale nemyslíme si, že by se musely uplatňovat nutně v hudbě. To už dobře udělali kapely jako Rage Against The Machine. Nemáme v hudbě politické nebo sociální témata, naše hudba je více o tom, že lidé utíkají od reality a politických témat, je víc o úniku.

I sama hudba ale může být vyjádřením společenského postoje,

To je pravda.

Vezměte si rock´n´ roll v padesátých letech

Jít na koncert a poslouchat hudbu je vyjádřením sociálního postoje. Snaha uniknout sociálnímu klimatu představuje silné politické poselství. Ale každý si v naší hudbě najde, co chce a pro každého je tím, co on chce. Záměr může být jiný, než co v něm lidi vidí a my to proto necháváme na posluchačích. Sami ale nemáme žádné záměry, hudba pro nás je ryze estetickou záležitostí

Pracujete už na nové desce?

Ne zatím, ne ale pořád něco připravujeme. Myslím si, že na příštím albu uplatníme ve studiu punkový přístup, syrovost a agresivitu

Budete mít na desce hosty?

Tentokrát asi ne, když jsme jich minule měli hodně, ale vždycky jsme se o tom rozhodovali na poslední chvíle. Bylo by fascinující, kdyby tam byl Devin Townsend, ale nerozhodujeme se dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám