Hlavní obsah

Pěchoučkovy Hodiny v umění ukazují pyžama i milostné scény

Praha

Historické prostory pražského Domu U Kamenného zvonu budou od středy otevřeny zájemcům o výstavu Michala Pěchoučka, držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého. Expozice Hodiny v umění představuje tři desítky textilních reliéfů, maleb a fotografických instalací.

Článek

"Michal Pěchouček je pro mě jedním z nejzajímavějších současných umělců, který tvoří v několika výtvarných liniích. Velkou pozornost budil už jako student Akademie výtvarných umění (AVU), kde jasně vyčníval z davu," uvedla kurátorka výstavy Olga Malá.

Projekt Filmogram vyžaduje divákovo soustředění

Výstava děl z posledních dvou let je rozdělena na dvě kontrastní části, z nichž každá je umístěna v jiném patře galerie. V prvním poschodí se divákům představí fotografický projekt Filmogram, jehož hlavním tématem je technologická stránka fotografie, a videoinstalace, na kterých Pěchouček spolupracoval se studentem monumentální tvorby pražské AVU Viktorem Takáčem.

První patro je podle kurátorky pro návštěvníky vizuálně dietní a spíše intelektuální zážitek. Vyžaduje velkou dávku soustředění.

Time for Bed neboli Večerka

"Oproti tomu druhé patro je obrazově vstřícnější, nabídne figurální cyklus textilních asambláží pojmenovaný Time for Bed neboli Večerka," uvedla Malá. Na plátnech jsou vyobrazeny postavy s našitými částmi textilií a oblečení, zejména pyžamových kalhot. Celý cyklus vrcholí zobrazením milostných scén a inscenovaných sexuálních poloh.

Druhé patro návštěvníkům nabídne také sarkastické loutkové video od dalšího hosta expozice výtvarníka Pavla Švece, které ironizuje chování návštěvníků a umělců na vernisážích a výstavách. Sám Michal Pěchouček připouští, že návštěvníci mohou nabýt dojmu, že se ocitli na výstavě dvou tvůrců, kteří spolu nemají nic společného. Není to ale podle něj záměr.

"Má tvorba se odehrává ve dvou liniích, aniž bych pro to měl rozumné vysvětlení. Doufám, že sami diváci najdou společnou linku mezi oběma částmi," přiznal autor výstavy.

Výstava Hodiny v umění Michala Pěchoučka bude přístupná každý týden od úterý do neděle, od 10 do 20 hodin. Vstupné je pro dospělé 120 korun, studenti mají 50procentní slevu. Více informací naleznete na www.ghmp.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám