Hlavní obsah

Paul McCartney začíná turné ve Španělsku

PRAHA/LONDÝN

Člen Beatles Paul McCartney vystoupí 6. června poprvé v Praze. Koncert ve vysočanském T-mobile Parku se koná v rámci šňůry 04 Summer Tour, která začíná v úterý 25. května ve španělském Gijónu. Bude mít čtrnáct zastávek v jedenácti evropských zemích.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstava Dětství bez internetu dala možnost mladým návštěvníkům rozvinout svoji fantazii a zapojit se do tvorby příběhů loutkového divadla.

Článek

Turné, během něhož McCartney oslaví své 62. narozeniny, vyvrcholí na legendárním britském festivalu pod širým nebem v Glastonbury 26. června.

McCartney koncertuje velmi často, krátce po pražském vystoupení odehraje 20. června v Petrohradu 3000 koncert:  "Nepočítám to, takže mě nadchlo, když mi řekli, že to bude mé 3000. vystoupení," citovala 61letého muzikanta agentura WENN.

Koncert v duchu loňského

Vystoupení by mělo trvat 150 minut a zaznět by na něm mělo na 30 skladeb z repertoáru Beatles, Wings i z posledních sólových desek McCartneyho. Zdá se tedy, že McCartney se bude držet dramaturgie loňských a předloňských mimořádně úspěšných turné [recenze loňského koncertu z Vídně].

Turné byla tak úspěšná, že McCartney loni zůstal v čele žebříčky britských popových hvězd s největšími výdělky. Jeho příjem činil 68 miliónů dolarů. Jen v Evropě hrál během dvou měsíců pětadvacetkrát a návštěva byla vždy více než desetitisícová.

Zkoušky v londýnském Dómu milénia

Na nové turné se McCartney pečlivě připravoval. Na zkoušky si za čtvrt miliónu liber pronajal na tři týdny londýnský Dóm tisíciletí. Před týdnem v pátek tam způsobil rozruch. Zvuk z Dómu se nesl až do blízké stanice metra North Greenwich, kde písně The Beatles, Wings a Paula McCartneyho roztancovali cestující.

"Nemohl jsem tomu uvěřit. Na cestě k metru jsem zaslechl nějakou hudbu. Po chvíli jsem zjistil, že to byl Paul McCartney! Slyšel jsem Live & Let Die, Band On The Run a Let It Be. Nemohl jsem uvěřit svému štěstí! Musel jsem zavolat ženě, aby si to také poslechla." Jiný cestující poznamenal, že přijíždějící vozy metra byly skoro prázdné, neboť všichni vystoupili a poslouchali hudbu.

Obří videostěny a čeština

Pódium na turné bude jedno z největších v historii. Show budou doprovázet vizuální efekty na vůbec největších videostěnách, vysokých více než 20 metrů a vážících 40 tun. Aparatura má výkon 75 000 wattů.

Paul McCartney také chce oslovit publikum v češtině. Učitel mu dá před koncertem hodinový rychlokurz výslovnosti vybraných vět. Jeden z členů realizačního týmu říká: "Paul rád hovoří  k posluchačům jejich rodnou řečí. Dělá to koncert mnohem intimnější a osobitější."

Hodina mu údajně stačí, tvrdí člen realizačního týmu: "Paul je hudebník a má dobrý sluch, což mu pomáhá naučit se rychle výslovnost. Na  posledním světovém turné se naučil mluvit k publiku japonsky, maďarsky a dalšími devíti jazyky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám