Hlavní obsah

Paul aneb E. T. po dvaceti letech

Právo, Radka Polenská, Londýn

Snímek Paul, který ve čtvrtek vstupuje do českých kin, je odpovědí na otázku, co se stane, když se dva angličtí kamarádi rozhodnou vyrazit trochu opožděně na výlet do USA. Najmou si obytné auto, vydají se na pouť po kultovních místech milovaných scifi filmů, seriálů a komiksů a k jejich velkému překvapení se k nim přidá mimozemšťan…

Článek

Angličtí herci, scenáristé a přátelé Simon Pegg a Nick Frost nejdříve skutečně vyrazili na cestu americkým Západem a ujeli více než 2000 mil. „Zažili jsme v autě pořádnou bouři, sněhová kalamita nás uvěznila v Novém Mexiku, kde nám zamrzlo auto, ale především jsme potkali mnoho svérázných a roztodivných fanoušků sci-fi. Mnozí z nich se později stali aktéry našeho filmu,“ řekli novinářům před premiérou v Londýně.

„Byl to jeden ze zásadních životních zážitků a zcela nezbytná inspirace pro napsání scénáře,“ popsali své dojmy z iniciační cesty. Sami pak ztvárnili hlavní role Graeme Willyho (Pegg) a Cliva Gollingse (Frost) a rozehráli smršť bizarních scének.

Co když mimozemšťan neodletěl?

„Jako výchozí situaci jsme si stanovili otázku: „Co když E. T. ze slavného Spielbergova filmu neodletěl?… Vědci ho chytili a téměř třicet let ho drželi na vědecké základně v Nevadské poušti.“

Ale něco jiného je prázdninovým tempem objíždět sci-fi „pamětihodnosti“ nebo vymýšlet si a kreslit komiksy o fiktivních hrdinkách se třemi prsy (jak to dělá ve filmu Clive) a něco jiného je stát na silnici a hledět zelenému mužíčkovi z očí do očí.

„Právě oči byly tím jediným, co se proti původní představě klasického mimozemšťana, jak ho známe z předchozích filmů, měnilo. Paul není součástí armády mimozemšťanů, je jen jeden, a musí vyjadřovat prožitky. Proto počítačoví specialisté tvůrcům nabídli odklonit se od představy černých, lesklých očí.

„Paul je má udělané tak, aby se v nich zrcadlily jeho emoce a zároveň částečně odráželo dění, na které kouká. Myslím, že mu to dost usnadnilo život na plátně,“ komentoval postavu návštěvníka z vesmíru Simon Pegg. A chválil i výběr režiséra Grega Mottoly.

„Nick i já máme moc rádi jeho autorský, nezávislý film The Daytrippers. On je schopen zachovat pocit nezávislého nízkorozpočtového filmu i ve snímku, který je nákladnější. Což bylo důležité i proto, že náš rozpočet se nedá s hlavní americkou sci-fi produkcí srovnávat,“ dodal Pegg.

Oba hlavní hrdinové potkají na své cestě mimo jiné farmářskou dcerku Ruth (hraje ji Kristen Wiigová), která prchá před fanaticky věřícím otcem. Společnost obytného vozu jí umožní změnit směr dosavadního života, dát mu nový smysl i získat lásku. Pro jejího otce, obyčejného a velice religiózně zaměřeného farmáře, je ale setkání se zelenkavým mužíčkem z kosmu zkušeností, která se zcela vymyká jeho křesťanskému chápání světa.

„Pro tyhle dvě postavy je obzvláště těžké Paula akceptovat. Existence Paula pro ně je podobná rána, jako když dítě zjistí, že neexistuje Santa Claus,“ řekl Frost. Na dotaz, zda jejich snímek vyvolal nějaké negativní reakce v křesťanských kruzích, svorně odpovídají: „Snad každý rozumný člověk chápe tuhle část příběhu jako lehce úsměvnou provokaci. Koneckonců zázraky tady dělá právě mimozemšťan.“

Roli šéfa vzala žena

Třešničkou na dortu je herecká účast Sigourney Weaverové. Její postava je zhmotnělá ikona žánru, kterou vybudovala svými rolemi.

„Původně se tahle postava jmenovala Velký šéf a byla psána pro muže,“ přiznal Pegg a dodal: „Ale jednou večer se Nick najednou zeptal: „A co kdyby byl Velký šéf žena?“ V takovém případě byla jen jediná možnost – Sigourney. Ona se ale po Avatarovi rozhodně nechystala točit další sci-fi. Naštěstí si nechala poslat scénář, zeptala se na jméno režiséra a… přijala.“

Kladný vztah k tomuto projektu konečně Weaverová potvrdila svou vstřícnou účastí v Londýně, kde mimo jiné řekla: „Moje role není nijak veliká, bylo to pár natáčecích dnů. Ale zato je opravdu vtipná. Při čtení scénáře jsem se skvěle bavila. Je to stále sci-fi, ale nahlíží příběh postavený na samých žánrových klišé s nadhledem, který úhel pohledu značně oživuje. Byla mi nabídnuta skvělá komedie! A navíc ty šaty! To se nedalo nevzít!“

A jak na film reagoval sám Steven Spielberg? „Velice přátelsky. Doufám, že přijde i na

premiéru, i když je to velice zaměstnaný člověk. Mluvili jsme spolu o Paulovi několikrát během natáčení jeho filmu Tin Tin, ve kterém hraji. Dokonce se přijel jednou podívat na naše natáčení ve studiu. Průběžně jsem mu hlásil, jak moc je Paul podobný jeho E. T., ale na to on vždy pouze souhlasně zavrčel nebo jenom mávnul rukou,“ řekl Pegg a dodal, že sám doufá, že někde ve vesmíru, plném biliónů planet a hvězd někdo jako Paul je.“

Reklama

Související témata:

Související články

Kačer Donald nás baví už 77 let

Na světě zřejmě není známějšího animovaného hrdiny. Kačer Donald, kreslená postavička z dílny režiséra Walta Disneyho, dnes slaví 77 let na stříbrném plátně.

Výběr článků

Načítám