Hlavní obsah

Partitura k filmu Psycho jde do dražby

Právo, EM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistr filmového hororu Alfred Hitchcock natočil v roce 1960 film Psycho, který znamenal revoluci v hororovém žánru a byl nominován i na prestižního Oscara. Film bezesporu patří mezi Hitchcockova nejslavnější díla. Hudbu k filmu Psycho složil Bernard Herrmann a právě jeho partitura bude k dostání na dražbě aukčního domu Bonhams 24. března v Londýně.

Foto: Archiv, Právo

Bernard Herrmann autor hudby k filmu Psycho

Článek

Psycho produkoval režisér psychothrilleru ze svého a stálo tehdy 800 tisíc dolarů. Ještě dnes si dokážeme představit nezaměnitelného Anthonyho Perkinse jako duševně nemocného Normana Batese, ponurý dům tonoucí v dešti i mlze, využívaný jako motel, a něžnou Marion ve sprše, kde zmírá pod krutými údery ostrého nože, to vše dokonale podbarvené děsivou hudbou nahánějící mrazení po celé páteři, kterou vyluzují housle v hrůzných tónech.

Alfred Hitchcock původně pro film vybral jinou hudbu, ale když musel jednoho dne z natáčení odjet, složil skladatel Herrmann muziku sám. Byla úžasná a Hitchcock jí byl nadšený. A právě tuto hudbu, lépe řečeno partituru s autogramem autora Bernarda Herrmanna, která bude součástí kolekce skladatelových hudebních děl a knih, bude dražit britský aukční dům Bonhams 24. března v Londýně. Za děsuplnou hudbu předpokládá získat až 40 tisíc liber (1,2 miliónu korun). K prodeji ji nabídla třetí Herrmannova manželka Norma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám