Hlavní obsah

Papežský FFFILM

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento týden bych se rád zamyslel především nad tím, jak dobře rozumí Jan Pavel II filmům. A také nad tím, zda George Lucas chce vydělat další hromadu peněz, nebo ne. Zkrátka, dnešní FFFILM není možné ohodnotit jinak než pěti zlatými bulami sicilskými z pěti.

Foto: TIC

Otevřené inovace

Článek

Pravděpodobně víte, že Mel Gibson natočil údajně "realistický film o posledních dvanácti hodinách Kristova života" s názvem THE PASSION OF THE CHRIST (oficiální stránky jsou zde).

Dlouho před jeho dokončením kolovaly o filmu nejrůznější divoké zvěsti a mnohé skupiny a organizace proti němu protestovaly z nejrůznějších důvodů. Například proto, že je "antisemitský". (Zřejmě proto, že se celý točí kolem zabití žida...?)

Podobná publicita je pro Gibsona "dar z nebes", obzvlášť v případě tohoto filmu, který financoval převážně z vlastní kapsy a na jehož klasickou propagaci mu moc peněz nezůstane (měl problém vůbec najít distributora).

Už asi dva měsíce koluje světovými médii zpráva o tom, že papež Jan Pavel II film viděl a že ho ohodnotil větou "It is as it was", která v češtině poněkud ztrácí svou papežskost, ale znamená asi tolik, co "Jest to tak, jak to bylo". To samozřejmě přidalo Gibsonovi další publicitu a dalo mu to do ruky vynikající argument proti stížnostem z řad nežidovských věřících: "Váš boss to schválil". (Což je ode mne jistá generalizace, protože předpokládám, že buddhistům nebo satanistům je celá tato záležitost šumafuk.)

Ona byla celkem šumafuk i Vatikánu, který to všechno odmítal komentovat. Až do včerejška, kdy papežský tajemník Stanislaw Dziwisz (cool jméno!) prohlásil, že papež si opravdu film v soukromí pustil, ale že se k němu nikdy nijak nevyjadřoval. Celá záležitost je revoluční už v tom, že se papežský tajemník takto k něčemu vyjádřil, ale mnohem zajímavější je otázka: Jak dobrý recenzent může být Jan Pavel II?

Sci-fi element tohoto příběhu spočívá už ve faktu, že pokud byl papež zavřen dvě hodiny u sebe doma s videokazetou, neznamená to ještě, že si ji pustil a pokud ano, že ve svém současném zdravotním stavu byl schopen vnímat, co se děje na obrazovce. Případné následné "It is as it was" se tudíž mohlo týkat něčeho úplně jiného, než sledování filmů.

Každopádně, poloha papežových palců mě ani nadále zajímat nebude.

P.S: Gibsonův film má americkou premiéru na popeleční středu (konec února). O české premiéře filmu není zatím nic známo. V únoru ovšem společnost Nový život využije zmatku a publicity zdarma a uvede do našich kin film JEŽÍŠ z roku 1979, který s Gibsonovým filmem nemá nic společného (kromě postav a jistých dějových prvků, pochopitelně).

Star Wars 7, 8, 9, 10 atd...

Opět se množí fámy, že EPIZODOU 3 všechno nekončí a že George Lucas bude (už pouze v roli producenta) natáčet další díly STAR WARS. V prosincovém čísle britského filmového magazínu HOTDOG se totiž psalo následující:

"Není divu, že se Peter 'Chewbacca' Mayhew usmívá.  Nejenže se znovu vrací na výsluní popularity a zahraje si chlupatého Wookieho v EPIZODĚ III, ale jeho smlouva také naznačuje, že se objeví v EPIZODÁCH 7, 8 a 9."

To samozřejmě vedlo k bouři mezi fanoušky a k tomu, že byl při následném rozhlasovém interview Ahmed Best (Jar Jar) dotázán, co je na tom pravdy a jestli budou další epizody. Best to nevyvrátil ani nepotvrdil, pouze řekl, že o tom nesmí mluvit.

Následně Peter Mayhew na své domovské stránce zprávu HOTDOGu dementoval.

Následně se na AICN objevila informace o tom, že zaměstnancům trikové společnosti Pacific Title, kteří pracují na Skywalker Ranchi na tricích pro Epizodu III byly jejich pracovní smlouvy prodlouženy až do roku 2012.

Následně z domovské stránky Petera Mayhewa zmizelo ono dementi.

Takže je všechno ve hvězdách. Zdá se, že George Lucas stojí před nejtěžším rozhodnutím své kariéry: "Chci vydělat další miliardu dolarů nebo ne?"

Premiéry týdne

Z premiér tohoto týdne jsem bohužel žádnou neviděl. Dočkáme se nejnovějšího filmu Neila Jordana HODNÝ ZLODĚJ s Nickem Noltem, který je remakem francouzského filmu o lupiči, který chce nechat loupení a hýření. Především se spolu ale utkají "head to head" dvě české megabomby KAMEŇÁK 2 a JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI. Vzhledem k tomu, že mě na projekci ani jednoho z nich nikdo nepozval, mohu pouze říct: "It is as it was".

Ve zkratce...

Japonci konečně přišli na to, k čemu nejlépe použít motion capture CGI grafiku. Přece k adaptacím comicsů! Klikněte sem a pak na nápis "TRAILER". (Potřebujete bohužel Windows Media Player.)

Vypadá to, že televizní seriál "Star Trek: Enterprise" bude po třetí sezóně zrušen, i když ještě nedávno producenti tvrdili opak.

Mnohem lepší zpráva pro fanoušky Star Treku: V prodejnách "Levné knihy" (nebo aspoň v té na náměstí I.P. Pavlova v Praze) mají DVD s filmem TREKKIES za pouhých 299 Kč! Rozhodně ho doporučuji. Je to dokument o fanatických fanoušcích Star Treku, který je převelice zábavný i pokud seriál moc neznáte. Dokončuje se jeho druhý díl.

A aby to nebylo líto fanouškům STAR WARS, můžou si stáhnout zdarma tohle.

Na SomethingAwful.com opět překonali sami sebe a vytvořili něco nepopsatelného, v čem se sloučí PÁN PRSTENŮ, automobily a opravdu špatné fotomontáže.

A Onion odhaluje podobu věcí příštích a nebezpečí, které nám hrozí.

A Jiří Králík mi e-mailem vynadal, že jsem se nezmínil o Projektu 100, který začal minulý týden. Tak tedy: Projekt 100.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzácně vydařený FFFILM

Tento týden se z filmového hlediska skutečně vydařil, protože se dočkáme nejen výjimečného francouzského animovaného filmu, ale také ne-zcela-akční...

Mazaný FFFILM

Dnes napravím rest z minula (a vůbec své resty, co se českých filmů týče) a podělím se s vámi o své subjektivní důvody, proč Tomáš Hanák jako Phil Marlowe...

Obrázkový FFFILM

Tento týden dochází k neslýchané události - nečekají nás žádné české premiéry! Pokud k tomu přidáme skutečnost, že v minulém FFFILMu chyběly obrázky (nikoliv...

Výběr článků

Načítám